Izpostavljeno

27. november, 2015
KRANJ PRIPRAVLJEN NA PREŠERNI DECEMBER

Ali ste vedeli, da bi morali v starem Kranju preživeti neprekinjeno več kot 192 ur (številka še vedno raste), če bi si hoteli ogledati vse dogodke v veselem decembru? V upravi Mestne občine Kranj in na Zavodu za turizem in kulturo Kranj potekajo še zadnje aktivnosti ob začetku veselega decembra, ki smo ga letos v Kranju poimenovali Prešerni december.

Pripravili pa smo tudi nekaj novosti, saj bodo vsi veliki dogodki, vključno s silvestrovanjem, potekali na Glavnem  trgu in trgu pred Prešernovim gledališčem Kranj. Sami materiali okrasitve ne bodo toliko novi, kot bodo dosedanji povezani v drugačno podobo, novost pa bo sporočilna nota okrasitve. Božično drevo bo letos na vogalu pred trgovino Elite in bo lepo zaključevalo trg, hkrati pa bo vidno z vseh prireditvenih strani.

Na Glavnem trgu se bo vodnjak spremenil v novoletno jelko. Obstoječa svetlobna okrasitev bo barvno poenotena, saj so se do sedaj mešale barve svetlobe, od tople bele do hladne bele in modre. Tako bo strogo mestno jedro zgolj v topli rumeni, Slovenski trg z občino v modri, grad Khislstein pa hladni beli barvi.

Kar je povsem novo, Prešernovi verzi nas bodo spremljali tudi v prazničnem decembru. Izbira verzov je takšna, da namiguje na novoletni čas: Kozarce zase vzdignimo, Dobro v srcu mislimo, Vsi naj si v roke sežejo, na vhodih v mesto pa tudi: Prešerno leto 2016. Svetlobne poudarke bodo dobile tudi hiše na Glavnem in Maistrovem trgu.

Na glavnem odru, ki bo stal poleg vodnjaka – smreke, se bo zgodilo nekaj večjih koncertov, na manjšem odru poleg gledališča pa nekaj manjših koncertov in otroške prireditve. Glavni trg bo prizorišče za ulično gledališče in ostale dogodke, povezane z decembrom. Med gostinskimi lokali bo prostor za božični sejem, ki bo letos trajal daljše obdobje. Nekaj praznih lokalov pa bodo napolnili lokalni umetniki, rokodelci, ustvarjalci, oblikovalci ...

Dogodkom ob Prešernovem decembru so se pridružili tudi gostinci v starem mestnem jedru, ki bodo poskrebeli za pestro punudbo in zanimivo ponudbo koncertov, ki jih bodo pripravili v svojih objektih.

V sklopu projekta smo v Službi za stike z javnostjo in protokol pripravili tudi spletno stran, kjer boste dobili vse informacije o dogodkih v starem Kranju, morebitnih zaporah cest, zbrane pa so tudi vse ponudbe gostincev v starem Kranju. Spletna stran na naslovu www.preserni-december.si ponuja tudi številne nagradne igre in informacije o akciji Skupaj za dober namen, ki jo pripravljamo skupaj z Zavodom za turizem in kulturo Kranj, Gorenjskim muzejem in Gasilsko reševalno službo Kranj.

Se vidimo v Kranju!