8. januar, 2019
Policijska uprava Kranj, pregled dogodkov

Gorenjski  operativno  komunikacijski  center  je v zadnjih 24 urah sprejel osem  obvestil  o prometnih nesrečah, po eno prijavo o kršitvah predpisov o javnem  redu  in  miru  na javnem kraju ter v zasebnem prostoru, s področja kriminalitete pa o sumih kaznivih dejanj tatvina in vlom.

Prometne  nesreče. Gorenjski policisti so včeraj obravnavali osem prometnih nesreč,  od  tega  štiri  s  telesnimi poškodbami. V dveh so bili udeleženi pešci,  zjutraj  v  Kranju,  zvečer  pa  v  Škofji  Loki.  V Kranju je bila udeležena peška in vozilo, pri čemer policisti okoliščine še ugotavljajo, v Škofji  Loki  pa  je  voznik  na  prehodu spregledal dva pešca in povzročil prometno nesrečo.

V  še  eni  nesreči  v  Lahovčah  je  voznica zaradi neprilagojene hitrosti zapeljala s ceste, pri Brniku pa so zaradi neupoštevanja pravil o prednosti povzročiteljice nesreče trčila tri vozila. Po  podatkih  policije  gre  pri  udeležencih v prometnih nesrečah za lahke telesne poškodbe.


Vozniki,  pazite  na  pešce. Pešci pa spremljajte promet in cesto prečkajte šele,  ko  ste  prepričani,  da vas je voznik opazil in da se pred prehodom ustavlja zaradi vas.

Razmere  na cestah so sicer še vedno zahtevne in povsem sovpadajo z nizkimi temperaturami.  Zato so spolzke, ponekod lahko tudi poledenele. Enako velja tudi za pločnike.

Vožnjo  zato prilagodite razmeram na cesti in povečajte varnostno razdaljo, ker  je  velika  razlika  v  razdalji  pri  ustavljanju  na suhi, mokri ali poledeneli podlagi in pri tudi posledicah, če pride do trčenja. Pri samo 30 km/h  se  bo  vozilo na suhi cesti ustavljajo približno 13 metrov, na mokri več  kot 17 metrov, na poledeneli pa kar 43 metrov. Pri višjih hitrostih so te razdalje še bistveno večje, vsak centimeter daljše ustavljanje pa pomeni večjo silo trčenja in težje posledice, ki so še posebej izrazite, kadar gre za trčenja med vozili in pešci.
 

Pot ustavljanja pri 30 km/h (reakcijski čas 1 sekunda + zaviranje)

  • Suha cesta: Pot ustavljanja torej znaša 13.4 m.
  • Mokra cesta: Pot ustavljanja torej znaša 17.2 m.
  • Poledenela cesta: Pot ustavljanja torej znaša 43.77 m.


Pot ustavljanja pri 50 km/h (reakcijski čas 1 sekunda + zaviranje)

  • Suha cesta: Pot ustavljanja torej znaša 27.96 m
  • Mokra cesta: Pot ustavljanja torej znaša 38.5 m.
  • Poledenela cesta: Pot ustavljanja torej znaša 112.32 m


Izračuna poti ustavljanja – vir:
http://www.tecajcpp.com/cpp/hitrostzavornapot.php

Kriminaliteta. Blejski policisti so obravnavali vlom v stanovanjsko hišo na Rečiški cesti na Bledu, ki je bil izvršen v zadnjem tednu dni.