5. marec, 2019
Policijska uprava Kranj, pregled dogodkov

Gorenjski operativno komunikacijski center je v zadnjih 24 urah sprejel:

 • 8  obvestil  o  prometnih nesrečah, od tega za 6 nesreč z materialno škodo,  eno  z lahkimi telesnimi poškodbami in eno s smrtnim izidom – umrl je kolesar
 • po  2  prijavi  o kršitvah predpisov o javnem redu in miru na javnem kraju ter v zasebnem prostoru;
 • s področja kriminalitete pa naznanila sumov kaznih dejanj tatvina.
 • Med dogodki je bila obravnavana ena gorska nesreča s hudimi telesnimi poškodbami.
 • Motoristi  in  kolesarji  zelo  pazite  v  prometu,  bodite vidni in previdni ter ustrezno zaščiteni.
 • Vozniki vozite trezni!
 • Pešci  upoštevajte  prometna  pravila,  cesto prečkajte na označenih prehodih  za  pešce  in  spremljajte  promet – ko greste čez cesto se odklopite od telefona.
 • Za volan brez pustne maske in nikar pod vplivom alkohola, na prireditvah pa poskrbite za lastno varnost in varnost svojega imetja.
 • Ponekod veljajo tudi posebna pravila za vstop v objekte in je z masko vstop lahko prepovedan.
 • Zaradi zelo spolzkega terena v visokogorju je še vedno aktualno opozorilo za večjo varnost v gorah.
 • Aktualna  je  preventivna  akcija za večjo uporabo varnostnega pasu. Pripnite se in preživite.


Prometne  nesreče.
  Promet  na  brniški  cesti  je  bil  zaradi  prevrnitve tovornega  vozila  včeraj  med 10.45 in 14.15 uro zelo oviran. V nesreči ni bil nihče telesno poškodovan, nastala pa je materialna škoda. Proti vozniku so  policisti  uvedli  prekrškovni  postopek  zaradi neprilagojene hitrosti vožnje in nepravilno naloženega tovora.

Kombinacija  odvzema  prednosti  na križišču in vpliva alkohola (0,32 mg/l) alkohola  je  bila razlog za prometno nesrečo z materialno škodo na Jeprci, nepravilen  premik  pa  vzrok  za trčenje dveh vozil v Kranju in posledično lahke  telesne  poškodbe.  Najhujša  posledica  pa  je  nastala  v  nesreči tovornega  vozila in kolesarja, ki je zaradi izsiljevanja prednosti umrl na Planini. Odgovornost je na strani kolesarja.

Pijan  vozil otroka.
Jeseniški policisti so včeraj pozno zvečer obravnavali voznika,  ki je z osebnim avtomobilom pijan vozil mlajšega otroka, preizkus alkoholiziranosti  pa mu je pokazal rezultat 0,65 mg/l alkohola. Voznika so policisti izločili iz prometa, o dejanju pa so obvestili še drugega starša, ki je otroka prevzel.

Takih  dogodkov  v  zreli družbi ne bi smelo biti, vendar realnost žal kaže drugačno  sliko  in  tudi take nerazumljive primere. Vozniki, ne vozite, če ste  pili alkohol, ker vedno in ne glede na zaužito količino vpliva na vašo sposobnost za vožnjo in samodojemanje. Mislite oziroma celo prepričani ste, da  takrat  vozite  bolje  kot  dejansko, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen  zorni  kot  in  drugi  simptomi,  ki  v  prometu  konkretno pomenijo izzivanje nevarnosti. Pa ne gre samo za izzivanje, nastajajo tudi konkretne in v določenih primerih nepopravljive posledice.

Nesreča  v gorah. Bohinjski gorski reševalci so včeraj v zahtevnih razmerah na  terenu na območju Triglava reševali tujca. Na poti preko Tošca je sicer ustrezno  opremljen stopil na ledeno ploskev, zdrsnil in se z zlomi ustavil šele  50  metrov  pod  potjo.  Po  podatkih policije je utrpel hude telesne poškodbe,  vendar  ni  v  življenjski  nevarnosti.  Nevarnost v visokogorju zaradi  zelo spolzkega terena še zdaleč ni mimo, zato bodite zelo previdni, pa  še  to,  kot  kažejo  primeri,  v aktualnih razmerah ni recept za varno vrnitev domov.