Novice

3. julij, 2015
Uspešno gostovanje Prešernovega gledališča na festivalu v Novem Sadu

V Prešernovem gledališču Kranj zaključujejo zelo uspešno sezono 2014/2015 z gostovanji na festivalih. Ostajajo družbeno kritično gledališče, ki je vse bolj prepoznavno po odmevnih predstavah. Te »odmevajo« tudi v tujini, zato so deležni vse več povabil na različne festivale v tujini. Konec junija so tako z večkrat nagrajeno predstavo Mrtvec pride po ljubico Svetlane Makarovič v režiji Jerneja Lorencija, ki je nastala v koprodukcija Prešernovega gledališča Kranj in Mestnega gledališča Ptuj, gostovali na festivalu INFANT v Novem Sadu. Gre za mednarodni festival alternativnega in novega gledališča. 

Kranjsko-ptujski ekipi se je pridružila tudi avtorica Svetlana Makarovič, ki je poskrbela za odlično dramsko besedilo, o predstavi pa je dejala, da je eden največjih komplimentov, ki jih je v življenju dobila. Z omenjeno predstavo so navdušili tudi festivalsko občinstvo, ki jo je spremljalo z veliko pozornostjo in igralce, ki v tej predstavi niso le mojstri giba in besede, temveč tudi glasbe, ki je pomemben del predstave, saj vsi igrajo na harmoniko, nagradilo z glasnim aplavzom. »Predstava deluje kot koncertno izvajanje, je minimalistična, govori z besedami in glasbo, v glasbi so tudi fantastične tišine, ki zelo veliko povedo,« je o predstavi Mrtvec pride po ljubico povedal domačin, velik poznavalec gledališča, Zoran P. Popović. 
V sklopu festivala INFANT so se javnosti predstavili tudi na tiskovni konferenci, na kateri so igralci Ana Urbanc, k. g., Vesna Pernarčič, Miha Rodman, Aljoša Ternovšek, Darja Reichman, Borut Veselko, Vesna Jevnikar, Judita Polak, k. g., in Ciril Roblek, k. g., spregovorili o svojih vlogah. Direktorica PG Kranj Mirjam Drnovšček in Peter Srpčič, direktor Mestnega gledališča Ptuj, pa sta se udeležila še sestanka  na Slovenskem društvu Kredarica, ki je zelo dejavno v Novem Sadu. 
Pred gostovanjem na INFANT-u, so bili na 29. festivalu Grad teatar Budva v Črni gori, ki poleti poteka v Budvi, kjer so se občinstvu predstavili s predstavo ABC oder Krieg (Quasi una fantasia) Iva Svetine v režiji Barbare Novaković Kolenc, konec avgusta pa bodo s predstavo Mrtvec pride po ljubico nastopili še na NETA festivalu v Bukarešti. 
 
      
 
 
FOTO: Utrinki z gostovanja na festivalu INFANT v Novem Sadu. (Avtor fotografij je Bojan Tomažič.)