Novice

28. december, 2017
V Kranju plačevanje parkirnine prek mobilne naprave

Plačilo parkirnine s SMS sporočilom ali aplikacijo ParkMeWise

 

S 3. januarjem 2018 bo vsem uporabnikom parkirišč na območju Mestne občine Kranj na voljo nova storitev plačevanja parkirnine preko SMS sporočil in mobilne aplikacije ParkMeWise. Mobilno plačevanje bo omogočeno na naslednjih lokacijah: parkirišče pred Mestno upravo Kranj (KR1), parkirišče na ploščadi pri restavraciji Brioni (KR2), parkirišče pri »Globusu« (KR3), parkirišče pred Gorenjsko banko (KR4), parkirišče Huje – vzdolžno zunanje na Likozarjevi ulici (KR5) in parkirišče Jelenov klanec (KR6).
 
Sistem delovanja SMS parkiranja je zelo preprost. Uporabnik parkira vozilo in pošlje SMS sporočilo s cono parkiranja (npr. KR1) na številko 4333 in registrsko številko vozila, nato prejme brezplačni potrditveni SMS, na katerega odgovori z besedo DA in želeno dolžino parkiranja v urah.
Parkirnina, plačana preko SMS sporočila, se po novem sistemu obračunava mesečno, preko položnice mobilnega operaterja uporabnika.
Nov sistem parkiranja je bolj prijazen do uporabnikov, saj omogoča brezgotovinsko poslovanje (spomnimo, kolikokrat po žepih brskamo za drobižem), je brezpapirno in prijazno do okolja oz. trajnostno naravnano, ker ni potrebno tiskati parkirnih listkov. Rešitev deluje na čisto vseh mobilnih aparatih, tudi na tistih starejših generacij. Ena od ključnih prednosti je v tem, da se lahko parkirnina podaljša od kjerkoli in se ni potrebno vračati k vozilu oz. parkomatu. Sistem namreč 15 minut pred iztekom parkirnine uporabniku posreduje brezplačni opozorilni SMS, na katerega se lahko ta odzove in enostavno podaljša parkirnino.
 
Brezplačna aplikacija ParkMeWise omogoča še boljšo in hitrejšo izkušnjo pri mobilnem plačevanju parkirnine. Poleg SMS sporočila so na voljo tudi preostala plačilna sredstva (PayPal, kreditne kartice in Moneta). Uporabnik si lahko naloži dobroimetje in shrani več različnih registrskih številk, ima pregled nad dobroimetjem in zgodovino sklenjenih parkirnin. Z aplikacijo je na voljo tudi poslovni račun za podjetja. Povezavo do aplikacije, ki je na voljo za uporabnike operacijskih sistemov iOS in Android, najdete na spletni strani www.parkmewise.com.
 
Mobilno plačevanje parkirnine deluje na obstoječi infrastrukturi, kar pomeni, da razen razvoja pametne rešitve niso bila potrebna dodatna vlaganja v opremo na parkiriščih. Parkiranje na takšen način je za uporabnike zanesljivo, saj mestni redarji in parkirni nadzorniki preverjajo status parkiranja z vnosom registrske številke avtomobila v svojo napravo. Naj dodamo, da bo sedanji sistem plačevanja parkirnine na parkomatih, kljub uvedbi novosti, ohranjen in bo nemoteno deloval tudi v prihodnje.

Prikaz korakov plačevanja parkirnine z mobilnim telefonom: