Novice

3. december, 2014
TA VESELI DAN KULTURE JE TUDI PRAZNIK MESTNE OBČINE KRANJ

3. decembra 1800 se je v Vrbi na Gorenjskem rodil največji slovenski pesnik France Prešeren in avtor slovenske himne, znan po mojstrskih pesnitvah, kot je Sonetni venec, Povodni mož in Zdravljica.

Šolal se je v Ribnici in Ljubljani, pravo pa je študiral na Dunaju. Odvetnik je v Kranju postal šele dve leti pred smrtjo. Prvo pesem Dekletam je objavil v časopisu Illyrisches Blat leta 1827. Rokopise, ki jih je dal v oceno Kopitarju, je razen štirih izjem zažgal.

Poglavitni gibali njegove lirike sta bili nesrečna ljubezen do dekleta in prav tako ne preveč srečna, čeprav zelo trdna ljubezen do prebujajočega se slovenskega naroda. Sonetni venec, Sonetje nesreče, Krst pri Savici in druge njegove posamične pesmi so ostale do današnjih dni najlepši in največji dosežki slovenske poezije.

Na dan obletnice rojstva Franceta Prešerna v Kranju praznujemo občinski praznik. Župan Mestne občine Kranj Boštjan Trilar občankam in občanom Kranja čestita ob občinskem prazniku ter jih vabi na dogodke, ki jih je Zavod za turizem Kranj pripravil v sodelovanju z Mestno občino Kranj v sklopu akcije Doživimo praznični Kranj.

Oglejte si program prazničnih prireditev v Starem Kranju.