Novice

11. junij, 2012
V Kranju ima sedež črnogorski konzulat

Od 17. maja 2012 v Kranju deluje konzulat Črne Gore. Za častnega konzula je bil imenovan Vojislav Kovač.

 

Častni konzulat Črne Gore deluje na Tavčarjevi ulici 41 v Kranju. Ob odprtju so predstavniki Slovenije in Črne gore ponovno poudarili, da imata obe državi odlične odnose, ki pa se bodo z vzpostavitvijo konzulata še poglobili, predvsem na gospodarskem področju. Kot je povedal Tomaž Kunstelj, v. d. generalnega sekretarja Ministrstva za zunanje zadeve Slovenije, Kranj zagotovo ni naključno izbran za sedež konzulata. »Kranj je zibelka naše elektroindustrije in računamo na še več menjave med državama pri izdelkih, ki imajo malo višjo dodano vrednost. Upam, da bo konzul to priložnost izkoristil in bodo bilance sodelovanja tudi z njegovo pomočjo še boljše kot doslej,« je dejal.


Za častnega konzula je bil imenovan Vojislav Kovač, poslovnež iz Črne Gore, ki že več kot dvajset let živi v Sloveniji. Povedal je, da bo črnogorski konzulat v Kranju nadaljeval z uveljavljanjem in napredkom že sedaj dobrih odnosov med Črno Goro in Slovenijo. »Kot aktivni udeleženec gospodarskega in družbenega življenja v Sloveniji sem se ves čas po svojih močeh trudil za krepitev vseh oblik sodelovanja med Črno Goro in Slovenijo. Kot častni konzul bom nadaljeval s temi dejavnostmi tudi v institucionalni obliki.« Kovač je še dodal, da so vrata konzulata odprta vsem tistim, ki želijo prispevati k utrjevanju kulturnih, turističnih in ekonomskih vrednot dveh držav.


Nebojša Kaluđerović, državni sekretar Ministrstva za zunanje zadeve in evropske integracije Črne Gore, je dodal, da se prav od konzulata in gospoda Kovača, »črnogorskega Slovenca in slovenskega Črnogorca«, kot ga je sam imenoval, pričakuje delovanje predvsem na področju gospodarstva in sodelovanje z črnogorsko skupnostjo v Sloveniji.


Župan Mohor Bogataj je izrazil zadovoljstvo ob odprtju častnega konzulata, že tretjega konzulata po vrsti v Kranju, pri tem pa je poudaril, da verjame, da bo preko te ustanove odnosi s Črno Goro še boljši. Sam meni, da odlično sodelovanje Črnogorcev in Slovencev, sicer dveh majhnih narodov, lahko predstavlja vzor drugim narodom.


Dodal je še, da v Kranju, ki je sicer pobrateno mesto s črnogorskim mestom Herceg Novi, živi veliko Črnogorcev, ki so uspešni pri ohranjanju črnogorske kulture in tradicije. Sam verjame, da je z odprtjem konzulata nastopil čas za postavitev novih ciljev v skupnem sodelovanju, tako na področju gospodarstva kot tudi turizma in kulture.