Novice

16. december, 2014
Delo in življenje prof. dr. Marje Boršnik v kranjski knjižnici

 Od 15. decembra 2014 je v Mestni knjižnici Kranj na ogled razstava o delu in življenju prve dame slovenske slavistike prof. dr. Marje Boršnik. Na odprtju je zbrane je med drugim nagovoril tudi podžupan Mestne občine Kranj mag. Primož Terplan.

 

Prof. dr. Marja Boršnik (1906–1982) je leta 1938 doktorirala iz slavistike. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je poučevala rod uspešnih kulturnikov, med njimi tudi častnega občana MO Kranj za leto 2006 Borisa Paternuja in častnega občan MO Kranj za leto 2013 Franceta Pibernika. Napisala je več knjig (monografij) o slovenskih avtorjih, več sto člankov, uredila številne bibliografije in izbrana dela o slovenskih pesnikih in pisateljih. Bila je strokovno in javno zelo angažirana. Prizadevala si je za ustrezno vrednotenje ženskih avtoric in zapostavljenih avtorjev. Za svoje delo je prejela več nagrad, med njimi Kidričevo nagrado za življenjsko delo.


Bila je lastnica zemlje (v Kranju), ki jo je zaradi špice na robu kanjona Zarica poimenovala Špik. Kot predsednica Slavističnega društva Slovenije je oblikovala špiško naselje slavističnih članov. Špik je tako postal kulturno središče kraja, tja so prihajali glasbeniki, pisatelji, učitelji in vsi vidnejši predstavniki tiste dobe.  


Razstavo sta pripravili dr. Eva Premk Bogataj (vnukinja Marje Boršnik) in ddr. Francka Premk (hči Marje Boršnik), oblikovala pa jo je Anja Premk (snaha Francke Premk). Na odprtju je podžupan mag. Primož Terplan povedal, da je pomembno, da se obuja in ohranja spomin na življenje prof. dr. Marje Boršnik, in da verjame, da si bodo občani in občanke Kranja razstavo ogledali z zanimanjem in v čim večjem številu.


V kulturnem programu sta nastopila oktet Lipa in Ljuben Dimkaroski – Dimkar.


Razstava bo na ogled do 17. januarja 2015.

 

Foto: Mestna knjižnica Kranj

 


  Podžupan mag.Primož terplan

 

Oktet Lipa