Novice

6. julij, 2012
Pokal za naslov Državnega prvaka ponovno v Kranju

Po petih letih je Akademski vaterpolski klub Triglav Kranj vrnil naslov državnih prvakov v Kranj. V četrtek, 5. julija 2012 jih je sprejel tudi župan Mestne občine Kranj ter se udeležil njihove novinarske konference, ki so jo organizirali v dvorani Mestne občine Kranj.

 

Akademski vaterpolski klub Triglav Kranj je najuspešnejši slovenski vaterpolski klub, ki je letos praznoval 66 letnico. V svoji 66 letni zgodovini je v različnih starostnih kategorijah združeval več kot 12.000 športnikov in športnih delavcev iz Kranja in drugih krajev Slovenije. Članska ekipa je osvojila številne naslove državnih prvakov ter naslove pokalnega zmagovalca Republike Slovenije. Po petih letih je tako letos Akademski vaterpolski klub Triglav Kranj vrnil naslov državnih prvakov v Kranj in si naslov priboril že štirinajstič.

 

 

 

Akademski vaterpolski klub Triglav Kranj izjemno pozornost namenja vzgoji mladine in otrok, zato jim tekmovalni rezultati niso bili in niso edino merilo uspešnosti. Z mlajšimi kategorijami nastopajo v vseh selekcijah, od 11 do 19 let. Vsako leto organizirajo brezplačno vaterpolsko šolo za deklice in dečke nižjih razredov osnovne šole. V času počitnic skupaj z Zavodom za šport Kranj organizirajo vesele počitnice v Pokritem olimpijskem bazenu ali na Letnem kopališču v Kranju, kjer pod vodstvom vaditelja lahko igrajo mali vaterpolo.

 


Največji uspeh kluba je dvakratni naslov SREDOZEMSKEGA PRVAKA. Prvega so zabeležili v Kranju leta 1999 in drugega v Splitu leta 2000. Od leta 1992 do vključno 2006 je klub sodeloval v Evropskih klubskih tekmovanjih. Do reorganizacije tekmovanj leta 2003 se je klub redno uvrščal med 16 najboljših moštev v Evropi.

Članska reprezentanca je na Evropskem prvenstvu, v Firencah, septembra 1999, zasedla 11. mesto. To je bil prvi nastop vaterpolske reprezentance Slovenije na Evropskem prvenstvu. Iz njihovega kluba je barve Slovenije zastopalo 11 igralcev, trener in pomočnik trenerja. Kadetska reprezentanca je avgusta 1999 nastopila na Evropskem prvenstvu v Sofiji. V ekipi je bilo 7 njihovih igralcev, trener in njegov pomočnik. Fantje so bili odlični, zasedli so 5. mesto.

V tekmovalni sezoni 2006 – 2007 je v klubu prišlo do menjave generacij. To se je odrazilo na tekmovalnih rezultatih predvsem članske ekipe. Vse to je bilo posledica slabšega gmotnega položaja, saj klub ni bil v stanju vzdrževati ekipo na nivoju preteklih let. Posvetili so se delu z mlajšimi igralci, ki so pridno nabirali izkušnje vse do danes, ko jim je uspelo v članski ekipi vrniti naslov državnih prvakov v Kranj, v peti tekmi finala v Kopru. V tekmi v kateri je mladost domačih igralcev Triglava premagala izkušeno ekipo Kopra.

V obdobju petih let je vodstvu kluba uspelo sanirati klub in vzgojiti novo generacijo vaterpolistov od katerih se nekateri že spogledujejo s klubi izven Slovenije. Igralci in trenerji AVK Triglav zopet tvorijo jedro slovenskih reprezentanc v vseh reprezentančnih kategorijah.