Novice

18. junij, 2012
Podeželsko doživetje na Poličarjevi kmetiji

Zveza slovenske podeželske mladine se je odločila slovenskemu prebivalstvu približati življenje in delo na podeželju. Na podlagi razpisa »Podeželsko doživetje«so imeli cilj, da za vsako regijo zberejo po dva kandidata, ki bi za tri dni pomagala pri vsakodnevnih opravilih na kmetijah, ki so se odzvale in se priključile njihovemu projektu.

 

 

Foto: Tudi podžupan Bojan Homan (drugi z leve) podpira prizadevanja Poličarjeve kmetije (Foto: Cveto Zaplotnik, Gorenjski glas)

 

Prijave so zbirali do sredine maja 2012, k sodelovanju pa so pritegnili kar lepo število mladih, ki so imeli željo doživeti podeželje in pobliže spoznati delovnik slovenskega kmeta. Idejo so tako uresničili na 20 kmetijah. Gre za prvi tovrsten projekt pri nas. Po pripovedih kandidatov jim je bilo delo zelo všeč in obljubljajo ter verjamejo, da se bodo na kmetije zagotovo še vrnili tudi kot turisti.
Na Zvezi slovenske podeželske mladine bodo v prihodnjem letu projekt razširili in na kmetije skušali privabiti še večje število mladih, ki bi jih zanimalo podeželsko življenje.

Tudi podžupan MOK Bojan Homan podpira ta projekt, saj mladi premalo poznajo delo in življenje na kmetiji. S tem namenom si je, 15. junija 2012 ogledal Poličarjevo kmetijo v Naklem. Želi si, da bi ljudje kupovali bolj lokalno, da bi spodbujali zdrave slovenske pridelke in izdelke. Kmet danes zagotovo dobiva na svoji veljavi, pa vendar smo v tem trenutku v Sloveniji na najnižji možni točki, saj bi oskrba zagotovo morala biti na najvišji ravni, pravi podžupan. In prav zaradi tega še bolj podpira delo slovenskega podeželja, podpira idejo in delo Zvezo slovenske podeželske mladine.
Več si lahko preberete na http://www.zspm.si/sl/novice/2012/04/15/podezelsko-dozivetje/326 in na http://www.zspm.si/blog/.