Novice

17. marec, 2016
O pasteh mladostništva

Sreda, 16. marec 2016 -  V prostorih Mestne občine Kranj je pod okriljem Društva prijateljev mladine zasedal 26. otroški medobčinski parlament. Naslovna tema, ki so jo parlamentarci izbrali na lanskoletnem otroškem parlamentu, je bila »Pasti mladostništva«.

Otroškega parlamenta so se udeležili učenci, predstavniki šolskih parlamentov - skupnosti osnovnih šol iz mestne občine Kranj ter iz občin Cerklje, Jezersko, Naklo, Preddvor in Šenčur. Delo 26. otroškega medobčinskega parlamenta, katerega pokrovitelj je bil  župan Mestne občine Kranj Boštjan Trilar, je po uvodnem plenarnem zasedanju potekalo v treh delovnih skupinah – delavnicah. Na delavnicah so se zvrstile tri teme, in sicer Medosebni odnosi in kako lahko mladi pomagajo, Pasti interneta in drugih medijev ter Samopodoba in mladostnik. Moderatorstvo in vodenje v delovnih skupinah so prevzeli učenci in mentorji iz osnovnih šol Predoslje, Šenčur in Preddvor. Učenci so na delavnicah predstavili svoje aktivnosti ter izmenjali primere dobrih praks, ki so jih predstavili na sklepnem plenarnem zasedanju.

Naslovna tema je odsevala odraz njihovih razmišljanj o sebi, o obdobju, ko se otrok spoznava, kdo je, kdo bi rad bil. Tema je bila široka, zanimiva in vsekakor aktualna, saj so mladostniki obremenjeni z družabnim življenjem, videzom, glasbo, skupino prijateljev in razmišljajo o mnogih življenjskih vprašanjih. O teh in podobnih vprašanjih so že spregovorili tudi na šolskih parlamentih ter sestankih šolskih skupnosti.
Njihove sklepe, pobude in predloge bo Društvo prijateljev mladine Kranj z ugotovitvami iz delovnih skupin posredovalo Zvezi prijateljev mladine Slovenije, da jih bodo vključili v temeljni dokument 26. nacionalnega otroškega parlamenta, ki bo zasedal 11. aprila 2016 v dvorani Državnega zbora RS v Ljubljani.