Novice

6. december, 2013
TA VESELI DAN KULTURE V KRANJU

V torek, 3. decembra 2013, so ob občinskem prazniku in obletnici rojstva dr. Franceta Prešerna potekale številne kulturne prireditve. V Kranju sta se odprli dve novi razstavi, Črtomirov poslednji boj in razstava del akademske slikarke, letošnje Prešernove nagrajenke za življenjsko delo Marlenke Stupica. Ob začetku prazničnega decembra smo mesto osvetlili s prižigom lučk.

 

Kulturni dan smo začeli z odprtjem kažipota pobratenih in prijateljskih mest Mestne občine Kranj. Pridružili so se nam tudi predstavniki pobratenih mest iz Pulja (Hrvaška), Sente (Srbija) in Kotor Varoša ter Banja Luke (Bosna in Hercegovina – Republika Srbska), ki so se odzvali našemu povabilu in skupaj z nami praznovali občinski praznik.

 

V Prešernovi hiši so v sklopu tradicionalnih razstav ob obletnici rojstva dr. Franceta Prešerna odprli razstavo z naslovom Črtomirov boj. Razstavljene so likovne upodobitve Prešernovega Krsta pri Savici in arheološki predmeti iz časa pokristjanjevanja na Gorenjskem ter izbor likovnih upodobitev pesnika dr. Franceta Prešerna. Razstava bo na ogled do 3. februarja 2014.

 

V Galeriji Prešernovih nagrajencev so kulturni dan obeležili z razstavo akademske slikarke, ilustratorke in letošnje Prešernove nagrajenke za življenjsko delo Marlenke Stupica. Avtorica je s svojimi deli polepšala otroštvo velikemu številu otrok. Odprtja razstave se je udeležil tudi minister za kulturo Uroš Grilc. Razstava bo na ogled do 24. januarja 2014.

 

S prižigom lučk in blagoslovom božičnega drevesa smo ob kulturnem dnevu tudi v Kranju pričarali praznično vzdušje ob začetku veselega decembra.

 

V okviru Stražiškega kulturnega tedna pa je v večernih urah potekal tudi koncert Pihalnega orkestra Mestne občine Kranj v počastitev obiska predstavnikov iz pobratenih mest Mestne občine Kranj.

 

Odprtje kažipota pobratenih in prijateljskih mest

 

Odprtje razstave Črtomirov poslednji boj: avtorica razstave ddr. Verena Vidrih Perko

 

Akademska slikarka, letošnja Prešernova nagrajenka za življensko delo Marlenka Stupica in župan Mohor Bogataj

 

 

Prižig lučk

 

Koncert Pihalnega orkestra Mestne občine Kranj