Novice

8. oktober, 2012
Simbioz@ bo letos povezala Slovenijo med 15. in 19. oktobrom
Največji vseslovenski prostovoljski projekt Simbioz@ bo tudi letos gradil most med generacijami. Brezplačne delavnice računalniškega opismenjevanja starejših bodo v okviru različnih modulov potekale od 15. do 19. oktobra 2012. Na delavnicah bomo odkrivali osnove računalništva in raziskovali, kaj računalnik je in kako napisati besedilo, pokukali bomo v svet interneta ter brskali po spletu, seznanili se bomo z elektronsko pošto in ustvarili elektronski naslov, skočili bomo v svet socialnih omrežij in se pobliže spoznali z omrežjem Facebook ter si pogledali, kako deluje mobilna telefonija.
 
Projekt, ki je prejel nagrado Evropskega parlamenta Državljan Evrope, je lani poskrbel za kar 96% zadovoljnih udeležencev in 93% samozavestnih uporabnikov računalnika. Tudi letos bodo mladi v duhu prostovoljstva delili svoje znanje in starejše popeljali v svet računalnika, interneta ter mobilne telefonije.
 
Trudi Černoša, udeleženka lanskoletnih delavnic, opisuje izkušnjo kot izredno pozitivno. »Naučila sem se rokovati z elektronsko pošto, ki sem jo tudi čez celo leto pridno uporabljala. Uporabljati znam brskalnik Google, poiskati slike.« Na letošnjih delavnicah v okviru projekta Simbioz@ se veseli predvsem nadgradnje znanja z novimi moduli.
Predstavnik lanskoletnih prostovoljcev Žiga Weissbacher pravi, da udeleženci vsak nasvet sprejmejo z odprtimi rokami in so zanj neverjetno hvaležni. »Zelo malo je potrebno, da so veseli in znanje zelo cenijo. To je zagotovo dalo vsakemu prostovoljcu še večji zagon in voljo do dela,« pravi Žiga. Poudarja, da so vsi imeli zelo pozitivne izkušnje in se veselijo letošnjega projekta Simbioz@. Prostovoljci bodo vse potrebno gradivo dobili ob prijavi, potrebujejo le dobro voljo, s katero bodo starejšim na obraze narisali nasmehe.
 
K projektu Simbioz@ lahko pristopi vsak, saj lahko sodelujete kot prostovoljec, udeleženec na delavnicah, član organizacijske ekipe na terenu ali pa se prijavite s Simbioz@ učilnico (lokacijo, kjer razpolagate z najmanj 5 računalniki in kontaktno osebo). Prijave za prostovoljce in udeležence potekajo do 11.10.2012, za Simbioz@ učilnice pa do 21.9.2012.
Prijave so možne preko telefonske številke 040 940 888, spletne strani www.simbioza.eu ter Info točk na Si.mobilovih izpostavah.
Veseli bomo vaše pomoči in aktivnega sodelovanja v vseslovenskem prostovoljskem in medgeneracijskem projektu. Ostanimo v stiku tudi v letu 2012!
 
Na območju Mestne občine Kranj ter sosednjih občin Cerklje na Gorenjskem, Jezersko, Naklo, Preddvor in Šenčur se je za sodelovanje v projektu Simbioz@ odločilo 21 ustanov. Za starejše je letos na voljo bistveno več mest kot v letu 2011, ko so se delavnice izvajale le na 5 lokacijah.
 
Več informacij glede delavnic lahko dobite tudi na spodaj naštetih info točkah in na vseh lokacijah, kjer bodo potekale delavnice:
·         Mestna knjižnica Kranj, Gregorčičeva 1, 4000 Kranj
·         Zavod RS za zaposlovanje - Območna služba Kranj, Šuceva ulica 23, 4000 Kranj
 
Brezplačne delavnice učenja veščin računalništva in mobilne telefonije za starejše bodo potekale na 19 lokacijah:
Mestna občina Kranj:
·         IPIS, računalniška usposabljanja v sodelovanju z Mestno knjižnico Kranj, Gregorčičeva ulica 1, 4000 Kranj
·         Osnovna šola Predoslje Kranj, Predoslje 17 A, 4000 Kranj
·         Osnovna šola Simona Jenka Kranj, Ulica XXXI. divizije 7 A, 4000 Kranj
·         Dijaški in študentski dom Kranj, Kidričeva cesta 53, 4000 Kranj
·         Osnovna šola Franceta Prešerna Kranj, Kidričeva cesta 49, 4000 Kranj
·         Osnovna šola Staneta Žagarja Kranj, Cesta 1. maja 10a, 4000 Kranj
·         Osnovna šola Stražišče Kranj, Šolska ulica 2, 4000 Kranj
·         Tehniški šolski center Kranj, Kidričeva cesta 55, 4000 Kranj
·         Višja strokovna šola Kranj, Župančičeva 22, 4000 Kranj
·         Gimnazija ESIC Kranj, Kidričeva cesta 65, 4000 Kranj
·         Gimnazija Kranj, Koroška cesta 13, SI-4000 Kranj
·         Osnovna šola Matije Čopa Kranj, Tuga Vidmarja 1, 4000 Kranj
·         Ekonomsko-trgovska šola Kranj, Cesta Staneta Žagarja 33, 4000 Kranj
 
Občina Cerklje na Gorenjskem:
·         Osnovna šola Davorina Jenka, Krvavška cesta 4, 4207 Cerklje na Gorenjskem
 
Občina Naklo:
·         Osnovna šola Naklo, Glavna cesta 47, 4202 Naklo
 
Občina Preddvor
·         TIC Preddvor (Turistično informacijski center), Dvorski trg 3, 4205 Preddvor
·         Osnovna šola Matije Valjavca Preddvor, Šolska ulica 9, 4205 Preddvor
 
Občina Šenčur:
·         Osnovna šola Šenčur, Pipanova cesta 43, 4208 Šenčur