Novice

23. marec, 2015
Kranjska knjižnica navdušila ministrico za kulturo

 »Nisem si predstavljala, da imamo v Sloveniji kaj takega. Če bi to vedela, bi že zdavnaj prišla v Kranj,« je z navdušenjem večkrat povedala ministrica za kulturo mag. Julijana Bizjak Mlakar, ki se je 20. marca 2015 mudila na delovnem obisku v Mestni knjižnici Kranj. Ministrico sta sprejela župan Mestne občine Kranj Boštjan Trilar in direktor Mestne knjižnice Kranj Viljem Leban s sodelavci.


Namen delovnega obiska je bil v prvi vrsti predstavitev kranjske knjižnice, saj knjižnica v vseh pogledih presega knjižnično poslanstvo. Je tudi prva knjižnica v Sloveniji , ki je v celoti vzpostavila samopostrežni sistem izposoje in vračila gradiva in je prikaz dobre prakse ter smernic za ostale knjižnice v državi. Sodobna knjižnica je urejena po meri uporabnika in ne obratno, kot je praksa v Sloveniji. Zadovolji različne potrebe, zahteve, pričakovanja in okuse uporabnikov. Različne socialno interesne skupine v knjižnici lahko preživijo svoj prosti čas na neprecenljive načine.


Po ogledu kranjske knjižnice so ministrica, župan, direktor knjižnice in njihovi sodelavci združili vtise in med drugim razpravljali tudi o finančnih težavah, ki so v zadnjem času prizadele knjižnice po vsej Sloveniji. Sredstva za nakup gradiva s strani ministrstva za kulturo so se namreč znižala za približno 35 odstotkov. Posledično to pomeni, da knjižnica za svoje uporabnike nima dovolj ponudbe in ker ni ponudbe, se zmanjša obisk knjižnice, kar je dolgoročno zelo slabo in začaran krog. Pred petimi leti je kranjska knjižnica, denimo, prejela 20.000 enot gradiva, zdaj jih le še 16.000.

 

Razpravljali so tudi o strategiji in zviševanju bralne pismenosti v Sloveniji. Predvsem, kaj moramo narediti kot narod, da dosežemo višje nivoje. Po besedah ministrice je tudi kulturni turizem zelo pomemben, saj kar 31 odstotkov ljudi potovanja izbere na osnovi kulturne ponudbe.


Župan Boštjan Trilar je poudaril, da je nujno potrebno ugotoviti, kaj lahko spremenimo znotraj že obstoječega sistema, da bo bralna pismenost v slovenskem prostoru dosegla višji odstotek. Pot, ki jo vidi in nima posebnih finančnih posledic, je zagotovo povezovanje različnih institucij, zavodov v skupne projekte in dogodke. Potrebno je nagovoriti mlade tudi preko drugih kanalov, denimo športa. »Direktor kranjske knjižnice ima jasno vizijo in, kar mi je zelo všeč, konkretne merljive cilje«, je dodal Boštjan Trilar.


Po besedah Viljema Lebana, direktorja knjižnice, lahko ostajamo optimistični, saj kljub padcu izposoje knjižničnega gradiva uporaba knjižnice narašča za študijske namene, obisk prireditev, za druženje, uporabo čitalnice, brskanje po svetovnem spletu in ne nazadnje za obisk pravljične sobe, igralnice ipd.


»Infrastrukturo v Kranju imamo, potrebne so vsebine in promocija«, je zaključil župan Boštjan Trilar.

Pohvalimo se lahko:
Ob mednarodnem dnevu maternega jezika, smo bili promotorji branja v kranjskih vrtcih.
http://www.kranj.si/KRANJ_SI,,kranj_moje_mesto,kultura,novice_in_predstavitev_kulture_mo_kranj.htm&showNews=NEWSVYZEPE22520158399

Mestna knjižnica Kranj je prejela mednarodno nagrado za inovativno promocijo pismenosti 2015.

http://www.mkk.si/2015/02/09/prejeli-smo-mednarodno-nagrado-za-inovativno-promocijo-pismenosti-2015/