Novice

9. oktober, 2015
Ob svetovnem dnevu brezdomstva v Kranju prireditev Stopimo v tuje čevlje

 

Kranj, 9. oktober 2015 – Ob svetovnem dnevu brezdomstva je Center za socialno delo Kranj v prostorih Mestne knjižnice Kranj pripravil prireditev pod naslovom Stopimo v tuje čevlje. Kranjski župan Boštjan Trilar se je v uvodnem nagovoru vprašal: »Kako bi jaz živel kot brezdomec? A bi zmogel breme tega, da nimam strehe nad glavo, da nimam sredstev za preživljanje? Ne vem, če bi zmogel to težko situacijo. Ljudje smo razvajeni in nemudoma kličemo elektro podjetje, če za nekaj minut zmanjka elektrike. Ne razmišljamo pa o stiski človeka, ki udobja doma sploh nima. Zato bodimo pozorni do ljudi, ki se znajdejo v težkih življenjskih situacijah in jim pomagajmo po svojih močeh.«

 

 

Predstavnica Centra za socialno delo Kranj Majda Seršen pa je med drugim opozorila na naraščanje brezdomstva: »Vseslovenska mreža brezdomnih organizacij je ugotovila, da je v letu 2014 bilo 4015 brezdomnih oseb in v nacionalni strategiji v nadaljevanju zapisala le eno besedo PREVEČ. Skrbi me, da je številka še večja, saj je poleg odkritega brezdomstva tudi veliko prikritega. Razmišljam o posameznikih in družinah, ki so ostali brez zaposlitve in ne zmorejo plačevati vseh obveznosti, ali pa so deložirani iz stanovanj in zasilno živijo v neprimernih bivališčih, pri prijateljih, v materinskih domovih, o žrtvah nasilja, ki se zatečejo v varne hiše, mladi z nedokončano izobrazbo. Svetovni dan brezdomstva je namenjen razbijanju stereotipov. Brezdomne osebe žal že dolgo niso več le moški srednjih let, odvisni od alkohola.«

 

 

Mestna občina Kranj je edina na Gorenjskem, ki sistemsko pomaga brezdomcem. Od decembra 2008 v obnovljeni stavbi na Sejmišču 4 deluje zavetišče za brezdomce, kjer v povprečju mesečno biva 20 uporabnikov V večini v zavetišču prespijo prebivalci in prebivalke Kranja (približno 80 odstotkov), so pa tudi takšni, ki prihajajo iz drugih občin (približno 20 odstotkov). Občina za ta program namenja letno okoli 50.000 evrov.

 

Razdelilnica hrane v Kranju deluje že od leta 1997, najprej na Planini, od leta 2008 pa prav tako v stavbi na Sejmišču 4. Prva štiri leta je zadostovalo, da so ob vikendih razdelili 30 obrokov, danes jih več kot 90 dnevno vse dni v letu. Mestna občina Kranj sofinanciranju za razdelilnico hrane namenja skoraj 78.000 evrov letno. Hrana se dodeli na podlagi napotnice Centra za socialno delo Kranj. Obroki, ki ostanejo, pa se razdelijo osebam, ki napotnice nimajo. Največji donatorji hrane so: Don Don, Lidl, Gorenjka, Biotehniški center Naklo, Consalting Comerce in osnovne šole v sodelovanju z Rdečim križem. Vključuje se tudi Lions klub Brnik v okviru svojega projekta Viški hrane skupaj s Šmartinsko karitas , ko njihovi prostovoljci ob koncu odpiralnega časa zbirajo hrano po večjih trgovskih centrih za ljudi, ki potrebujejo pomoč.

 

 

V program prireditve je vključen kratki film Brezdomci in mi, ki so ga pripravili na kranjskem centru za socialno delo, predavanje Anje Pirec Katerega spola je brezdomstvo, razstava knjih na tematiko brezdomstva v organizaciji Mestne knjižnice Kranj, predavanje prof. Maka Ogrisa Brezdomstvo skozi čas in ogled slovenskega dokumentarnega filma Marko. Film je nastal v okviru video delavnic, ki jih organizira društvo Kralji ulice, društvo za pomoč in samopomoč brezdomcev. Film prikazuje zgodbo štirih Markov. Vsak s svojo zgodbo, katere rdeča nit je enaka - življenje na ulici. Življenjski zgodbi posameznikov in ne prav prijetni realnosti na ulici se lahko vsaj za kanček približamo in si jo predstavljamo, saj pripovedovanje zgodbe poteka neposredno iz ust vseh štirih - Markov. Film je bil prikazan na nekaj slovenskih in tujih filmskih festivalih ter prejel nagrade za najboljši dokumentarni film na IKKrofilm festivalu v Murski Soboti.