Novice

6. februar, 2018
Kranj se ob kulturnem prazniku vsako leto izkaže kot pravo kulturno srce Slovenije

Kranj, 6. februar 2018 - Po vsej Sloveniji se bodo ob Prešernovem dnevu, 8. februarju, zvrstili številni raznovrstni dogodki. V Kranju, kjer ponovno pričakujejo vsaj 20.000 obiskovalcev, tudi že 10. leto zapored prirejajo Shod muz na kranjskem Parnasi, dogodek v Prešernovem gledališču, ki se ga razveselijo predvsem najzahtevnejši kulturni sladokusci, saj v sproščenem vzdušju, predvsem pa na svojstven način javnosti približa aktualna Prešernova nagrajenca in nagrajence Prešernovega sklada za leto 2018. Organizatorji vabijo k ogledu. Vstopnice za brezplačen ogled so do zasedbe prostih mest še na voljo, a jih morajo obiskovalci vnaprej rezervirati in prevzeti na blagajni Prešernovega gledališča v Kranju. Letos prvič pa bodo Prešernovim nagrajencem 2018 v Kranju namenili tudi ulično razstavo na mestnih plakatih in podobe nagrajencev v razpoznavo ponudili tudi vsem obiskovalcem Kranja.

 

»Ob vseh množičnih dogodkih v čast našemu največjemu pesniku v Kranju ohranjamo poseben dogodek za vse, ki si želijo osebno spoznati aktualne Prešernove nagrajence. Shod muz na kranjskem Parnasi bo tudi letos postregel z edinstveno predstavitvijo z največjim državnim priznanjem nagrajenih umetnikov in ustvarjalcev,« je letošnji dogodek predstavil Boštjan Trilar, kranjski župan, ki bo v imenu Prešernovega mesta tudi sprejel vse nagrajene. Prejemnika Prešernove nagrade 2018 za življenjski opus sta pesnik, dramatik in prevajalec Boris A. Novak ter baletni solist, koreograf in režiser Janez Mejač. Prejemniki nagrad Prešernovega sklada pa so tudi snemalec Marko Brdar, igralec Matej Puc, dramatičarka Simona Semenič, koreografinja Valentina Turcu, fotograf Boris Gaberščik in umetnica Maja Smrekar.

 

Prešernove nagrajence namreč tradicionalno sprejmejo v Kranju, kjer se po ogledu dogajanja v starem mestnem jedru – letos so zanje pripravili tudi ulično razstavo – ob 17. uri zberejo v Galeriji Prešernovih nagrajencev za likovno umetnost, ki jo vodi mag. Marko Arnež. V Galeriji, kjer je na ogled aktualna fotografska razstava Toneta Stojka »Portreti Prešernovih nagrajencev 2018«, pa si bodo ugledni gostje prvič ogledali svoje portrete; ob razstavi bo predstavljena tudi pesniška zbirka Samotni brin sredi morja rase z recitalom Prešernovega nagrajenca Miroslava Košute in nagrajenca Prešernovega sklada Marka Kravosa.

 

Srečanje se bo nadaljevalo ob 18. uri v Prešernovem gledališču, kjer bosta letošnje Prešernove nagrajence pozdravila kranjski župan Boštjan Trilar in slavnostni govornik, minister za kulturo Republike Slovenije Anton Peršak. Sledil bo sproščen pogovor z nagrajenci, ki ga bo vodila publicistka in novinarka Patricija Maličev, Shod muz na kranjskem Parnasi pa bosta zaključila sprejem in druženje delavcev v kulturi ter ljubiteljev kulture.

 

Kratek oris dogajanja na Prešernov dan v Kranju, 8. februarja 2018:

 

Obveščamo vas, da zaradi bolezni dr. Brglez odpoveduje obisk Kranja ob kulturnem prazniku 8. februarju.

 

10.50 lokacija: Kokrški most, Kranj - sprejem predsednika DZ

 • Boštjan Trilar, župan MO Kranj, sprejme predsednika DZ dr. Milana Brgleza z delegacijo. Sledi sprehod do glavnega prizorišča, kjer se pridružita tudi mag. Tomaž Štefe, direktor ZTKK, in podžupan MO Kranj Boris Vehovec.

 

11.00 lokacija: trg pred Prešernovim gledališčem – uradna slovesna otvoritev

 • Pozdravni nagovor - Boštjan Trilar, župan MO Kranj;
 • slavnostni nagovor - dr. Milan Brglez, predsednik DZ RS.
 • Sledil bo ogled prizorišča in dogajanja (stojnic) ter sprehod po starem mestnem jedru, predvidoma do Prešernove hiše in Mestne knjižnice Kranj (med 11.25 in 12.15).

 

Podrobnejši program dogodka Prešernov smenj si oglejte na povezavi:

http://www.visitkranj.com/sl/dogodki/izbrani-dogodki/presernov-smenj/program-2018.

 

16.15 lokacija: Prešernov gaj – polaganje venca na grob dr. Franceta Prešerna

 • Venec bo položil Anton Peršak, minister za kulturo RS, ob spremstvu župana MO Kranj.
 • Polaganje venca bodo pospremili častna straža gardistov Slovenske vojske in trobilni kvintet Policijskega orkestra.
 • Dogodek organizira Ministrstvo za kulturo.

 

16.30 lokacije: Mestna knjižnica Kranj, Prešernova hiša, Galerija Prešernovih nagrajencev - sprehod  Prešernovih nagrajencev in ogled starega Kranja

 • Prihod Prešernovih nagrajencev v stari Kranj, kjer jim bo predstavljena ulična razstava Prešernovih nagrajencev pred Mestno knjižnico Kranj, Prešernova hiša, ogled mestnega jedra pa bodo zaključili v Galeriji Prešernovih nagrajencev za likovno umetnost, kjer si bodo ogledali razstavo portretov (po razstavi bo nagrajence vodil avtor razstave Tone Stojko).


 17.00 – 17.45 lokacija: Galerija Prešernovih nagrajencev Kranj – sprejem

 • Ogled portretov Prešernovih nagrajencev fotografa Toneta Stojka, branje poezije v izvedbi Miroslava Košuta ter Marka Kravosa.

 

18.00 – 19.45 lokacija: Prešernovo gledališče Kranj: dogodek Shod muz na kranjskem Parnasi

 • V gledališču bo nagrajence sprejel in pozdravil Boštjan Trilar, župan MO Kranj;
 • Goste bo nagovoril Vinko Möderndorfer,  predsednik Upravnega odbora Prešernovega sklada.
 • Slavnostni govornik bo Anton Peršak, minister za kulturo RS.