Novice

4. junij, 2015
Kranj kot generator povezovanja gorenjskih občin

Kranj, 3. junij 2015 - V Kranju se je na delovnem obisku pri županu Mestne občine Kranj mudila delegacija Državnega sveta RS. »Kranj je pripravljen prevzeti povezovalno nalogo v regiji in tako postati gospodarsko, kulturno in športno središče Gorenjske,« je ob koncu obiska dejal župan Mestne občine Kranj Boštjan Trilar.

 

Iz Državnega sveta so prišli predsednik Mitja Bervar, podpredsednik DS in predstavnik delodajalcev mag. Stojan Binder predstavnik lokalnih interesov mag. Stevo Ščavničar. Na strani gostiteljice Mestne občine Kranj so bili sogovorniki župan Boštjan Trilar, podžupan Boris Vehovec, vodja Urada za družbene dejavnosti Daša Meglič in vodja Urada za finance Mirko Tavčar. Pogovor je tekel največ o financiranju občin in predlogih za bolj uravnotežene rešitve.


»V pogovoru smo izpostavili tudi vprašanje zmanjšanja povprečnine na 500 evrov, kar je za slovenske občine nesprejemljivo. Kranjska občina bo, če bo zmanjšanje uveljavljeno, na letni ravni izgubila okoli šest milijonov evrov, ki bi jih zelo potrebovala za investicije. Obljubljenih ukrepov države za zmanjšanje stroškov občin, ki bi kompenzirali nižjo glavarino, ni. Zato gre prošnja tudi Državnemu svetu, da lokalne skupnosti podpre pri prizadevanju, da država sprejme ukrepe za zmanjšanje stroškov.«


Posebno poglavje so večji športni, kulturni in drugi objekti, ki jih koristijo prebivalci več občin, stroške pa nosi mestna občina. Tudi porazdelitev bremena stroškov delovanja in vdrževanja teh objektov bi morala normativno urediti država. Zaradi varčevalnih ukrepov države se prav na lokalni ravni v praksi pokažejo težave z neusklajeno zakonodajo, zlasti pri poslovanju javnih zavodov, kot so vrtci, šole. Na eni strani mora občina zadostiti normativom in zagotavljati, na primer, varstvo v vrtcih za vse otroke, na drugi strani slediti določbam o zmanjšanju števila zaposlenih. Obojega ni možno uresničiti. Pri vseh teh vprašanji Mestna občina Kranj vidi Državni svet kot podpornika lokalnim potrebam in organ, ki s svojo avtoriteto lahko premakne zadeve v smer razvoja.

 

Kot je dejal predsednik Državnega Sveta Mitja Bervar, je Državni svet pripravljen pomagati tako Kranju kot tudi celotni Gorenjski. Tako so si zadali aktivno reševanje problemov in razvoja lokalne skupnosti. Predvsem pa bodo prisluhnili problemom lokalne samouprave. Poudarili so, da je velikega pomena tudi povezovanje z gospodarstvom.

 

Tudi na tem področju Mestna občina Kranj že pripravlja aktivnosti v smeri izdelave informacijskega sistema, ki bo dal podatke za potencialne investitorje in o panogah, ki so za Kranj razvojno zanimive.