Novice

27. november, 2015
Kranj si bo praznično opravo nadel v soboto in nedelj

V Biotehniškem centru Naklo so v sodelovanju z Mestno občino Kranj in Zavodom za turizem in kulturo Kranj  za decembrsko okrasitev Kranja pripravili kar 1000 metrov girland iz smrečja. V načrtu je, da podobno kot decembra 2014, ko se je stari Kranj in ožji center v božično-novoletno zeleno opravo odel prvič, tudi letos okrasimo vhode v trgovine in gostinske lokale ter občinske stavbe, kot so Mestna hiša, Prešernova hiša, grad Khislstein, sejemske hišice, pa tudi montažno drsališče na Slovenskem trgu.


Zelenje, kot so bela omela, bršljan, smrečje, mah in drugo zimzeleno rastlinje, je bilo nekdaj pomemben del božičnega in novoletnega praznovanja, saj je človeku predstavljalo  novo življenje in upanje, da kmalu zopet pride pomlad in z njo nova rast. Z njim so okrasili bogkov kot in jaslice. Stara slovenska božična smreka pa ni stala v hiši, kot danes, in tudi ni bila tako bogato okrašena, temveč je stala pred domačijo ali na vrtu, včasih pred vodnjakom. Okrasili so jo z jabolki, suhim sadjem, orehi …


Običaj bogatega krašenja drevesc v hiši je v naše kraje prišel iz nemških dežel pred manj kot sto leti. V to obdobje sodi tudi krašenje vhodov hiš po mestnih jedrih, kar je, poleg že omenjenega upanja na novo pomlad, predstavljalo bogastvo njenih prebivalcev in lastnikov trgovin. Navada je vedno bila, da se pletenica okrasi z jabolki, orehi, storži (smrekovi ali borovi) in pentljami.


Girlande so pripravili študentje višje strokovne šole v programu hortikulture pod strokovnim vodstvom dr. Sabine Šegula in profesorja Roka Finaleja.  Smrekove storže (cca 150 kg) bodo ob montaži pletenic nad vhode dodali tudi v Kranju. Krasitev bo potekala ta vikend, v soboto in nedeljo, 28. in 29. novembra 2015, med 8. in 18. uro. Letošnja novost v zeleni okrasitvi starega Kranja bodo tudi smrečice pred vhodi v gostinske lokale. Ko bomo v četrtek, 3. decembra 2015, prižgali še praznične luči, stikalo bo obrnil župan Boštjan Trilar, bo Kranj zasijal v popolni decembrski prešerni podobi.

Na fotografijah: Študentje obrezujejo smrečje z večjih vej, kar je prva  faza pletenja pletenic.