Novice

1. julij, 2016
Deset ustvarjalnih let PUHart-a

Kranj, 1. julij 2016 - Rodbina Puhar je Kranju dala pečat rojstnega mesta največjega slovenskega izumitelja fotografije Janeza Puharja in s pripadnostjo ter prizadevnostjo prispevala k napredku mesta. Svoje poslanstvo nadaljuje z leta 2006 ustanovljeno hišo kulturnih dejavnosti PUHart, kjer s produkcijo likovnih, glasbenih, literarnih, oblikovalskih, izobraževalnih dejavnosti in dogodkov pomembno prispevala h kulturnemu utripu mesta. PUHart je družinsko podjetje, ki so ga ustanovili člani družine Puhar v Kranju. Petra Puhar Kejžar je ustanoviteljica in direktorica podjetja, brat Zmago je akademski slikar, grafik, ilustrator in likovni pedagog, njegova hči Eva profesorica likovne vzgoje, slikarka in ilustratorka, sin Mitja fotograf in Petrin sin Jernej Kejžar grafični oblikovalec.


V četrtek, 30. junija 2016, so na 10-ti jubilejni razstavi PUHart v Avli Mestne občine Kranj predstavili nabor del  z razstavo 100-tih udeležencev likovne šole v sezoni 2015/2016 in retrospektivni izbor del ustvarjalcev, ki v Puhartu ustvarjajo že vse od ustanovitve ter dela njihovega kreativnega mentorja Zmaga Puharja. Tisti, ki sodelujejo od samega začetka, so prejeli tudi priznanja za prispevek k pisanju zgodovine Puharta. V 10-ih sezonah je v likovni šoli ustvarjalo več kot 1000 udeležencev vseh generacij. Njihov angažma je zelo prepoznan tudi med občani, zato sta bila Petra Puhar in Zmago Puhar v letih 2008 in 2009 tudi nagrajenca Mestne občine Kranj.


Za prispevek Puharta kulturni podobi Kranja, je ob prvem desetletju ustvarjanja čestital tudi župan Mestne občine Kranj Boštjan Triler in jim zaželel, da ustvarjalni in kulturni utrip rodbine Puhar razvijajo naprej in s tem še naprej dajejo pečat kulturni prepoznavnost Kranja in širše.


Foto in besedilo: Nada Bogataj Kržan