Novice

4. julij, 2012
Stoti rojstni dan gospe Sabine Lekše iz KS Zlato polje

Za visok življenjski jubilej ji je v torek, 3. julija 2012 v imenu Mestne občine Kranj čestital podžupan magister Janez Frelih, v imenu Krajevne skupnosti Zlato polje predsednik sveta Karel Piškur, obisku pa so se pridružili tudi predstavniki Rdečega križa, Združenja zveze borcev ter njeni vnuki, pravnuki, prijatelji in znanci.

 

Sabina Lekše se je rodila 3. julija 1912 na Rakeku. Že pri 17 letih se je odpravila s trebuhom za kruhom v Ribnico, kjer se je izučila za trgovko. Leta 1942 je prvič skočila v zakonski jarem, vendar je zaradi spleta okoliščin, mož je padel v partizanih, v letu dni postala vdova. Nekaj let kasneje se poročila z oficirjem Jugoslovanske ljudske armade. Zaradi narave njegovega dela se je družina selila iz kraja v kraj, predvsem v države nekdanje Jugoslavije. Leta 1959 se je družina vrnili v Kranj, kjer je tudi ostala.


Gospa Lekše danes živi sama, vendar jo vsak dan obišče hči, ki ji pomaga pri vsakodnevnih opravilih. Posebnega recepta za dolgo in zdravo življenje nima, pravi pa, da se nikakor ne počuti staro. Malce ji peša vid, težave ima z nogami, sicer pa se počuti primerno svojim letom in si v prihodnje želi predvsem, da bi ji služilo zdravje. V mlajši letih je gospa Lekše rada šivala, opravljala ročna dela in vezla ter posegla po kakšni dobri knjigi.