Novice

28. maj, 2018
18. dobrodelni Županov tek

Okoli 29.000 zbranih sredstev za Fundacijo Vincenca Drakslerja, skupno 770 tekačic in tekačev na 1.400 metrski, 10 kilometrski tekaški progi, in otroškem teku, odličen ambient v naravnem biseru Slovenije, prijetno vzdušje in namen z dobrodelno noto so sestavili letošnji, že 18. Županov tek Kranj.

 

»Zelo sem vesel in hvaležen, ker imamo v Kranju takšnega dobrotnika, gospoda Vincenca Drakslerja, ki je doslej za socialne namene Kranju dal že okrog dva milijona evrov. To je lepo sporočilo ne le za Kranj, tudi za Slovenijo, in sicer da lahko z dobrodelnostjo zelo veliko naredimo. Šport je povezovalni člen in kljub temu, da je prav  danes veliko športnih prireditev, je udeležba na Županovem teku kljub temu dobra. Vesel sem, da gre za tradicionalni tek, letos že osemnajsti, da ogromno naredimo na dobrodelnosti, da je to postal dogodek, ki ni namenjen le tistim, ki so tekaško dobro pripravljeni, temveč obiskovalci pridejo tudi na sprehod, na druženje... Vse skupaj je preraslo v medgeneracijski dogodek in upam, da bo tako in še boljše tudi v prihodnje. Sredstva so v celoti namenjena za Fundacijo, ki s svojim delovanjem ozavešča, da lahko nekdanjim odvisnikom od drog z delom zagotovimo rehabilitacijo, da lahko z njihovim delom naredimo komercialno dejavnost, in tudi oživljamo mestno jedro, kjer so sedaj že štiri trgovine,« je uspeh dobrodelne rekreacijske tekaške prireditve potrdil tudi župan Boštjan Trilar.

 

 

 

»Sredstva gredo za pomoč tistim, ki so socialno najbolj ogroženi, predvsem mladim odvisnikom od drog in alkohola, da poskrbimo za njihovo vključitev nazaj v družbo prek delovnih procesov. Letos dobrodelni prispevek znaša okoli 29.000 eur in gospod Vincenc Draksler, naš dobrotnik, ki ga letos žal ni z nami, je zadovoljen, da bodo sredstva porabljena za pravi namen in da fundacija zelo uspešno deluje,« je v imenu g. Drakslerja povedal prof. dr. Ralph Blum, predsednik švicarske fundacije in častni gost letošnje prireditve na Brdu pri Kranju.

 

 

 

Kot vsa leta doslej je z 20.000 evri največja donacija gospoda Drakslerja, okoli 4.500 evrov je drugih donacij in okoli 4.500 evrov startnin. Zbrana sredstva bodo namenjena za razvoj socialnih programov, za zaposlovanje ter za nakup opreme in orodja za delavnice zaposlitvenega centra fundacije. Ta socialno podjetništvo nenehno širi, razvija, zaposluje, usposablja številne invalide ter nekdanje odvisnike, gosti študente na delovni praksi ter prostovoljce in pripomore k rehabilitaciji oseb, ki opravljajo družbeno koristno delo namesto prestajanja kazni v zaporu. Trenutno fundacija zaposluje 25 redno zaposlenih oseb.


Kdo je letos tekel na Županovem teku?

Okoli 280 tekačic in tekačev se je odločilo za izziv na 10 kilometrski progi znotraj posestva Brdo, okoli 370 podpornikov teka pa je teklo oz. se sprehodilo na 1.400 metrski progi. Zanimivo je bilo, da sta se te proge udeležila tudi dva Američana, ki sta trenutno na počitnicah v Sloveniji in zaradi njiju lahko rečemo, da je bila zasedba teka mednarodna. 

 

Najstarejši tekač na 10 kilometrski progi je bil 87-letni Miroslav Rant, redni udeleženec Županovega teka, najmlajša tekačica na tej daljši progi pa 6-letna Eva Grilc. Kot najmlajša je bila na tek prijavljena komaj trimesečna Zala, najštevilčnejša družina iz Brega ob Savi je štela 8 članov, najštevilčnejša skupina iz Koronarnega društvo Kranj je štela 35 članov. Vse to še dodatno potrjuje velik pomen dobrodelnega namena teka in pohvala gre vsakomur posebej.


Rezultati:

 

Ženske na 1.400 metrov:

1. Klara Mali (5,15 minute)

2. Teja Zadravec (5,34 minute)

3. Neža Dolenc (5,35 minute)

 

Moški na 1.400 metrov:

1. Matic Meglič (4,40)

2. Denis Guzelj (4,42)

3. Tim Zadravec (5,14)

 

Ženske na 10.000 metrov:

1. Anja Mandeljc (43,43 minute)

2. Dominika Ahačič (44,08 minute)

3. Nina Klemenčič (44,31 minute)

 

Moški na 10.000 metrov:

1. Žiga Koprivnik (34,49 minute)

2. Marko Florjančič (35,07 minute)

3. Uroš Bertoncelj (35,12 minute)