Novice

24. november, 2014
OB DNEVU RUDOLFA MAISTRA

V petek, 21. novembra 2014, smo se v Kranju poklonili spominu na generala Rudolfa Maistra. Na prireditvi v počastitev državnega praznika sta zbrane nagovorila župan Mestne občine Kranj Boštjan Trilar in član Društva generala Rudolfa Maistra Kranj Jože Kavčič.


Dan Rudolfa Maistra obeležujemo od leta 2005 v spomin na 23. november 1918, ko je general Maister s svojo vojsko prevzel vojaško oblast v Mariboru in s tem zagotovil priključitev dela Štajerske in Koroške k slovenskemu ozemlju.


Ob 140-letnici smrti in 80-letnici Maistrovega rojstva je kranjski župan Boštjan Trilar spomnil na pomen generalovih dejanj za slovenski narod in njegovo kulturno udejstvovanje. Rudolf Maister ni bil le general, temveč tudi pesnik, pisatelj in zbiratelj knjig. Župan je poudaril pomen zgodovine za mlade, ki se iz nje lahko veliko naučijo.


Spomin na generala ohranja in neguje tudi Društvo generala Rudolfa Maistra Kranj, v katerem sodelujejo potomci Maistrovih borcev ter tisti, ki ohranjajo spomin na Maistrova dejanja in dejanja njegovih borcev. Član društva Jože Kavčič je v svojem nagovoru povedal: »Pomembno je, da smo Slovenci namenili pozornost zgodovinski vlogi generala Rudolfa Maistra tako, da smo dan, ko so bile izrečene za slovenstvo zgodovinske besede, proglasili za državni praznik.«


Ob tej priložnosti so se generalu Rudolfu Maistru, njegovim dejanjem in kulturnemu ustvarjanju poklonili tudi dijaki in dijakinje Gimnazije Kranj z recitacijami in Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj.