Novice

25. november, 2017
Generalu Rudolfu Maistru smo se poklonili tudi v Kranju

Kranjski podžupan Boris Vehovec in podpredsednik Društva generala Rudolfa Maistra dr. Iztok Purić sta k doprsnemu kipu generala Maistra položila venec, kulturni program na slovesnosti ob državnem prazniku so oblikovali in pripravili dijakinje in dijaki Gimnazije Kranj. Slavnostni govornik je bil predsednik Društva general Rudolfa Maistra magister Janez Tavčar.

 
S položitvijo venca k doprsnemu kipu generala Rudolfa Maistra smo v Kranju naznanili začetek spominske slovesnosti, ki se je odvijala v Avli Mestne občine Kranj. Dijakinje in dijaki kranjske gimnazije so pod vodstvom profesorice Bernarde Lenaršič z recitacijami predstavili različne plati generala Rudolfa Maistra, med drugim tudi kot nadarjenega umetnika, ki se je udejstvoval na številnih področjih. 
Velik domoljub, narodni heroj in hkrati slikarski umetnik in avtor, ki je svoja čustva s pomočjo peresa zlival tudi na papir, se je v našo zgodovino zapisal 23. novembra 1918, ko je s svojo vojsko prevzel vojaško oblast v Mariboru in s tem zagotovil priključitev dela Štajerske in Koroške k slovenskemu ozemlju. Brez njegovega junaškega boja bi namreč od ozemlja današnje Slovenije ostala le še nekdanja dežela Kranjska. 
 
Društvo generala Rudolfa Maistra Kranj s ponosom ohranja spomin na njegovo junaštvo ter širi in neguje njegovo besedo. General Maister se je zavedal pomena domovine in dejstva, da narod predstavljajo ljudje s skupno zavestjo. Predsednik društva, magister Janez Tavčar, je v slavnostnem nagovoru poudaril, da so tovrstne spominske slovesnosti pomembno sporočilo narodu in hkrati spomin in opomin na zgodovinske trenutke in osebnosti, ki so ob koncu prve svetovne vojne pomembno zaznamovale slovenski narod in Slovence pri boju za ohranjanje svoje domovine, za človeško dostojanstvo in svobodo. »Prizadevanja in žrtvovanje generala Maistra in skoraj štiri tisoč borcev za severno mejo Slovenci primerno cenimo šele danes, ko živimo v svoji državi. Po skoraj sto letih lahko priznamo, da so bili prav takrat zagotovo storjeni prvi koraki do samostojne države. Dejanja in karakterne lastnosti generala pa so nam dandanes lahko vzor in vodilo, kako zmagovito vladati v korist in blaginjo vseh državljanov,« je dejal magister Tavčar. 
 
V kulturnem programu je himno Društva generala Rudolfa Maistra zapel Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj pod taktirko Marjete Oblak, slovesnost pa zaključil s priredbo Prešernove pesmi Vrba ob spremljavi kitare v glasbeni priredbi Vlada Kreslina. 
 
 
 
Mestna občina Kranj se vsem sodelujočim iskreno zahvaljuje. 
 
Program so pripravili in oblikovali : 
  • Dijakinje in dijaki Gimnazije Kranj pod mentorstvom Bernarde Lenaršič: 
  • Una Izza Grandovec in Brina Skaza, oblikovanje in priprava programa
  • Brina Skaza, povezovanje
  • Lucija Kropar, recitacije
  • Nika Roblek, recitacije
  • Miha Lipovec, recitacije
  • Erazem Baškovec, recitacije
  • Dekliški zbor Gimnazije Kranj pod vodstvom Marjete Oblak:
  • Lovro Krišelj, solo petje
  • Luka Štibelj, kitara