Novice

25. november, 2013
OB DNEVU GENERALA MAISTRA

V Kranju smo v petek, 22. novembra 2013, dan pred državnim praznikom s priložnostno slovesnostjo obeležili spomin na Rudolfa Maistra. Na prireditvi sta zbrane nagovorila podžupan Mestne občine Kranj mag. Janez Frelih in predsednik Društva generala Rudolfa Maistra v Kranju mag. Janez Tavčar.

 

Dan Rudolfa Maistra obeležujemo od leta 2005 v spomin na 23. november 1918, ko je Maister z novoustanovljeno slovensko vojsko prevzel vojaško oblast v Mariboru in s tem posredno zagotovil, da je štajerska metropola ostala slovenska. V Kranju, na trgu poimenovanem po Rudolfu Maistru, stoji tudi njegov doprsni kip. Ob državnem prazniku sta venec pred kip položila podžupan mag. Janez Frelih in predsednik Društva generala Rudolfa Maistra v Kranju mag. Janez Tavčar.

 

Ob tej priložnosti je podžupan mag. Janez Frelih poudaril pomen generala Maistra za slovenski narod, saj je general s svojimi borci ohranil več kot tretjino današnjega slovenskega ozemlja. Svoj nagovor pa je zaključil z željo, da bi se spomin na generala Rudolfa Maistra ohranjal še naprej in da bi se iz tega zgodovinskega obdobja tudi kaj naučili.

 

V Kranju spomin na generala ohranja in neguje tudi Društvo generala Rudolfa Maistra, v katerem med drugimi dejavno sodelujejo potomci Maistrovih borcev. Člana društva sta tudi podžupanja Nada Mihajlović in podžupan Bojan Homan, ki sta se prav tako udeležila slovesnosti, pridružil pa se jima je podžupan Darko Jarc.

 

Predsednik društva generala Rudolfa Maistra v Kranju mag. Janez Tavčar je v svojem nagovoru dejal, da ob omembi imena Rudolf Maister pomislimo na vrednote, kot so domoljubje, tovarištvo in kultura. Slednje je povezano predvsem z dejstvom, da je bil Rudolf Maister tudi pesnik in pisatelj. Njegovim delom so se na slovesnosti poklonili dijaki in dijakinje Gimnazije Kranj, ki so pripravili kulturni program in tako ob dnevu Rudolfa Maistra proslavili tudi njegovo kulturno ustvarjanje.

 

 

Predsednik Društva generala Rudolfa Maistra v Kranju mag. Janez Tavčar

 

  

(od leve): Podžupan mag. Janez Frelih, predsednik Društva generala Rudolfa Maistra v Kranju mag. Janez Tavčar, podžupan Darko Jarc, podžupan Bojan Homan in podžupanja Nada Mihajlović