Novice

29. april, 2014
Stoletnik Stane Podlogar

Kranj, 28. april 2014 - Stane Podlogar je izjemno vitalen stoletnik. Ob našem obisku je z veseljem pokazal, da zmore narediti petdeset počepov. Za visoki jubilej mu je čestital tudi župan Mohor Bogataj in izročil častno listino. Čestitki se je pridružil predsednik Krajevne skupnosti Center Aleksander Pavšlar.

 

Stane Podlogar je bil rojen 22. aprila 1914 na Notranjskem kot drugi od osmih otrok. Delal je od malega, do šole je imel uro hoda. Želel se je vpisati na gimnazijo, a se je zgodilo drugače. Izučil se je za krojača in bil v svojem poklicu zelo uspešen. Vedno ga je vse zanimalo in je zelo razgledan. Ob delu se je dodatno izobraževal in je delal tudi kot statistik.


Pred drugo svetovno vojno je živel v Ljubljani. Leta 1941 je postal član trojke, konspirativne organizacije v podporo Narodno osvobodilnega boja (NOB). Po vojni je bil aktiven član Osvobodilne fronte (OF) in Združenja borcev (ZB). Bil je aktiven tudi v sindikatu.
Leta 1958 se je z družino preselil v Kranj, kjer je bil dolgo aktiven v hišnem svetu. Upokojitev je dočakal v Gorenjskih oblačilih.


Ima hčerko Dunjo, ki živi pri njem, in sina Mihaela, vnukinjo in tri vnuke ter šest pravnukov.


Še vedno bere brez očal in se zanima za dogajanje v družbi. Ponosen je na svojo dobro telesno pripravljenost, saj je bil precej aktiven športnik in še vedno redno vadi. »Živel je aktivno, zdravo, disciplinirano. Na kratko, skrbel je zase,« njegovo dolgo življenje vidi hčerka Dunja.

 

 


Stoletnik Stane Podlogar

 

Stane Podlogar v pogovoru z županom Mohorjem Bogatajem

 


Petdeset počepov za stoletnika ne predstavlja težave.