Novice

22. december, 2014
Obisk na Sejmišču 4

 Župan Boštjan Trilar je pomagal deliti hrano
Župan Boštjan Trilar je pred božičnimi in novoletnimi prazniki 19. decembra 2104 obiskal Center za pomoč, terapijo in socialno rehabilitacijo zasvojenih, Zavetišče za brezdomce in Razdelilnico hrane, ki delujejo v stavbi na Sejmišču 4 v Kranju.
Pogovarjal se je z direktorjem Centra za socialno delo Marjanom Podbevškom, v okviru katerega potekajo omenjeni programi, Miletom Hodnikom, vodjo centra za pomoč zasvojenim, Domnom Rakovcem, strokovnim delavcem v zavetišču, in Božom Bajtom, ki skrbi za razdelilnico hrane. Župan je tudi sam stopil za pult v jedilnici in pomagal deliti kosilo.
Center za pomoč, terapijo in socialno rehabilitacijo zasvojenih nudi pomoč posameznikom, ki se spopadajo s težavami zaradi odvisnosti od nedovoljenih ali dovoljenih psihoaktivnih snovi, škodljivih vedenjskih vzorcev (igre na srečo, motnje hranjenja …) ter njihovim svojcem. Omogočajo individualne in skupinske obravnave, uporabnikom centra je na voljo sprejemni del, dnevni center (Labirint) in možnost bivanja v stanovanjski skupini (Katapult), kjer je prostora za 6 uporabnikov. Povprečno je na centru na mesec 76 uporabnikov oziroma obravnavanih. Na mesec imajo povprečno 276 individualnih in 73 skupinskih obravnav (skupno: 349). Število uporabnikov je v porastu, predvsem je vedno več mladih (tudi mladoletnih) posameznikov, ki eksperimentirajo s kajenjem trave in sočasnim uživanjem alkohola. V program se v večini vključujejo občani Mestne občine Kranj. V manjšem številu se vključujejo tudi občani ostalih gorenjskih občin (Šenčur, Preddvor, Škofja Loka ipd.) in preostalih slovenskih občin (predvsem kadar gre za obravnavo v stanovanjski skupnosti).
V zavetišču je v povprečju med 21 in 26 nočnih namestitev. V večini v zavetišču prespijo prebivalci in prebivalke Kranja (približno 80 odstotkov), so pa tudi takšni, ki prihajajo iz drugih občin (približno 20 odstotkov). Kapacitete zavetišča so zapolnjene, zlasti pred zimo. Če bi bilo možno (prostorsko), bi se število prenočitev povečevalo.
V zavetišču se izvajajo tudi dnevne aktivnosti, v katere je vključenih približno 7 brezdomcev/brezdomk. Pri tem je njihova naloga, da čistijo prostore in skrbijo za lastno higieno. Poleg tega pa se izvajajo tudi kuharske in športne delavnice ter izleti.
Mestna občina Kranj razdelilnici hrane v letu 2014 zagotavlja sredstva za 70 uporabnikov mesečno (zagotavlja se 70 obrokov na dan). Hrana se deli na podlagi napotnice centra za socialno delo. Topli obroki, ki ostanejo, pa se razdelijo osebam, ki napotnice centra za socialno delo nimajo.
Župan Boštjan Trilar je pohvalil ekipo, ki dela v stavbi na Sejmišču 4, in dejal: »Pozitivno sem bil presenečen, kako zelo urejeno delujejo, kako so prostori čisti, kako so se tisti, ki se udeležujejo programov v vseh treh nadstropjih, lepo vključili. V pogovoru je Božo Bajt, vodja razdelilnice hrane, povedal, da jim včasih primanjkuje mlečnih izdelkov. Odlično sicer sodelujejo z več trgovinami, ki jim dajejo dnevne viške hrane. Sam bom poskušal pomagati, da bi dobili še enega dobavitelja za mlečne izdelke, ki bo centru odstopal dnevne viške, in da poskusimo zagotoviti še kakšno vozilo, lahko tudi rabljeno, za razvoz hrane.«

+ foto (podpisi so v imenih slik)

Polni podpis k sliki V centru … je : V Centru za pomoč, terapijo in socialno rehabilitacijo – od leve: Marjan Podbevšek, Mile Hodnik in Boštjan Trilar

 

 

 

Od leve: Marjan Podbevšek, Mile Hodnik in Boštjan Trilar

 

 

Župan Boštjan Trilar z vodjo razdelilnice hrane Božom Bajtom