Novice

24. september, 2013
PARK ZA MIR IN OHRANITEV NARAVE

Na Zlatem polju (med Gimnazijo Franceta Prešerna Kranj in Dijaškim in študentskim domom Kranj) v Kranju smo v petek, 20. septembra 2013, odprli Park miru. Pobudo za park je v letu 2012 dalo Društvo Joga v vsakdanjem življenju Kranj. Mestna občina Kranj se je strinjala s predlogom, predlagala lokacijo in izvedla dela za vzpostavitev parka.


Odprtje in ime parka sta povezana z mednarodnim dnevom miru, ki je 21. septembra. Poleg simbolne sporočilne vrednosti je Mestna občina Kranj uredila tudi zemljišče, ki je bilo do sedaj zaraščeno in neuporabno. Ideja o Parku miru je sicer nastala na konferenci Združenih narodov o trajnostnem razvoju, ki je potekala leta 2012 v Riu de Janeiru. Pri prizadevanju za trajnostni razvoj, zeleno ekonomijo in ohranjanje Zemlje se je oblikovala ideja, da bi posadili dvanajst dreves.
Mestna občina Kranj je v sodelovanju s pobudniki dogodka Društvom Joga za vsakdanje življenje Kranj idejo o posaditvi dvanajstih dreves združila s postavitvijo Parka miru, ki ga je financirala Mestna občina Kranj. Vrednost parka je ocenjena na približno 40.000 evrov.


Povabljeni udeleženci, med katerimi so bili podžupanja Mestne občine Kranj Nada Mihajlović, podžupan Mestne občine Kranj Darko Jarc, predstavnika sistema joge Swami Vivek Puri in Swami Gyanešvar Puri, klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj, predsednik Društva Joga v vsakdanjem življenju Miroslav Cimerman, predsednica Hortikulturnega društva Kranj Zvezdana Vidic, urednica in neodvisna raziskovalka Sanja Lončar in atlet Rožle Prezelj, so v ta namen simbolično posadili tri od dvanajstih dreves, ki bodo služila za zgled pri ohranjanju naravnega okolja. Kot je dejala podžupanja Mestne občine Kranj Nada Mihajlović, Park miru ne omogoča le sprostitve in odmika od hitrega načina življenja, ampak pripomore tudi k ohranjanju naravnega okolja za nas in rodove, ki prihajajo za nami.


Odprtje parka so popestril učenci Osnovne šole Matije Čopa, ki so zaplesali ob petju pesmi. Poleg njih so nastopili tudi učenci Osnovne šole Helene Puhar, ki so peli ob spremljavi harmonike in pomoči učencev Osnovne šole Matije Čopa. 

 

Podžupanja Mestne občine Kranj Nada Mihajlović ter predstavnika sistema joge Swami Vivek Puri in Swami Gyanešvar Puri

pri sajenju drevesa

 

Učenci OŠ Matije Čopa med plesom