Novice

28. september, 2016
Tradicionalna prireditev OpenWeek

Med 26. in 30. septembrom 2016 v Kranju poteka festival digitalne inovativnosti mladih – OpenWeek. Kot vsako leto je tudi letos organizator OpenLab oziroma Odprti laboratorij, ki je nastal v sodelovanju med Mestno Občino Kranj in Fakulteto za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Uradno odprtje je bilo 9. junija leta 2009. Ustvarja t. i. ekosistem talentov, ki podpira razvoj vrhunskih strokovnjakov od osnovne šole do univerze in poleg teorije izpostavlja tudi praktično delo ter predvsem povezavo s podjetji.


Festivalski teden poleg zanimivih praktičnih delavnic spodbuja tudi zanimive pogovore z uspešnimi gorenjskimi podjetji in ustvarjalnimi skupnostmi (MakerLab Ljubljana, Trbovlje novo medijsko mesto), ki s pomočjo naprednih znanj krepijo ustvarjalnost in spodbujajo inovativnost osnovnošolcev, srednješolcev in študentov.


Odprtja se je udeležil tudi župan Mestne občine Kranj Boštjan Trilar, ki  se je ob tej priložnosti zahvalil vsem akterjem OpenLaba za proaktivno sodelovanje z občino, predvsem na področju dela s mladimi talenti, ki jih pripravljajo za  vstop v gospodarstvo. Konkretni projekti, ki jih organizirata MO Kranj in OpenLab v sodelovanji še z drugimi deležniki v okolju (Šolski center Kranj, Območna obrtno-podjetniška zbornica, Gimnazija Franceta Prešerna Kranj …), so npr. Kovačnica, Ustvarjalnice za učitelje,  strokovne ekskurzije za učitelje in podobno.


Kranjski župan je svoj nagovor zaključil s popotnico vsem,  da skupaj sistematično še naprej gradijo podjetniški ekosistem na podlagi znanja in talentov in tudi občina bo še naprej podpirala aktivnosti vseh akterjev v Kranju, da pridobimo oziroma vzgojimo dobre kadre za gospodarstvo.