Novice

30. januar, 2015
KRANJ SE ODPIRA GOSPODARSTVU

 Kranj, 29. januar 2015 – »Kdorkoli bo želel v Kranju investirati, graditi, zaposlovati, širiti proizvodnjo, narediti izpostavo, ima vrata občinske uprave in moje pisarne odprta 24 ur na dan in pogrnili mu bomo še rdečo preprogo,« je bilo povabilo župana Boštjana Trilarja okoli sto udeležencem srečanja gospodarstvenikov v Kranju.


Dogodek v soorganizaciji kranjskega podjetja Četrta pot, Mestne občine Kranj, Društva poslovnih žensk FAM in Mestne knjižnice Kranj je bil del praznovanja 25-letnice delovanja Četrte poti in hkrati priložnost za pogovor o delovni-pravni zakonodaji v luči zakonodajnih sprememb.
Na uvodnem sprejemu v stolpu Škrlovec v starem Kranju (kar ni slučaj, saj kranjska občina vlaga velike napore v oživitev starega jedra) je župan Boštjan Trilar poudaril, da je Mestna občina Kranj že naredila prve korake k odpiranju gospodarstvu, saj prva v Sloveniji uvaja pisarno za podjetja, pisarno za evropska sredstva in pisarno za zadovoljstvo občanov. Pri tem se zgleduje po uspešnih praksah v podjetjih, še zlasti storitvenih. Prav tako se pri gospodarstvu zgleduje pri pripravi projekcije proračunov za naslednje osemletno obdobje ter hkrati pripravlja razvojno vizijo za naslednjih 15 let.
»Verjamem, da velik del vašega uspeha lahko pripišemo viziji. Vizija je tista, ki je v preteklosti premikala gore, vizija je tista, ki nam je nudila napredek. Tudi Mestna občina Kranj ima zelo močno vizijo, da bo Kranj ponovno postal gospodarsko, športno in kulturno središče Gorenjske. In današnje srečanje je eden prvih korakov,« je župan Boštjan Trilar kasneje dodal na nadaljevanju srečanja v Mestni Knjižnici Kranj. Izrazil je željo, da se občina in podjetja v prihodnje čim prej in čim bolj povezujejo: »Kdorkoli bo želel v Kranju investirati, graditi, zaposlovati, širiti proizvodnjo, narediti izpostavo, ima vrata občinske uprave in moje pisarne odprta 24 ur na dan in pogrnili mu bomo še rdečo preprogo,« je povabil v Kranj.


Direktor in ustanovitelj podjetja Četrta pot Boris Šolar je orisal 25 let razvoja kadrovskih informacijskih in identifikacijskih sistemov, za katere so specializirani. Njihovo poslanstvo je uvajanje uporabnikom prijaznih rešitev, s katerimi omogočajo lažje in hitrejše ter s tem uspešnejše delo organizacij različnih velikosti. Med izzivi je bila tudi informacijska oprema Mestne knjižnice Kranj, ki je najmodernejša v Sloveniji.


Sodelujoči na okrogli mizi – Peter Pogačar z Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Boris Šolar, Tanja Skaza (direktorica Plastike Skaza), Matjaž Čadež (predsednik uprave Halcom), Samo Roš (član uprave Leka) in Peter Frankl (direktor in glavni urednik časnika Finance) – so v pogovoru zagrizli v delovno-pravno zakonodajo v Sloveniji. Poudarki so bili, da je potrebno spremeniti dohodninsko lestvico tako, da bo omogočala nagrajevanje sposobnih in prodornih strokovnjakov. Delovno-pravna zakonodaja naj bo bolj prožna pri odpuščanju, ko pride do nepremostljivih neskladij med delodajalcem in zaposlenim. Ključni izziv države je drugačna ureditev stroškov dela pri nagrajevanju uspešnih delavcev. Breme visokega obdavčenja dela je možno porazdeliti, da se ga nekaj prenese na obdavčevanje premoženja in dobičkov. Država potrebuje jasno vizijo razvoja in strategijo za njegovo uresničevanje, da bo lahko stopila na pot rasti.


Matjaž Čatež je še dodal, da je Mestna občina Kranj z županom Boštjanom Trilerjem tipičen primer začetka, kako naj bi država postala boljša.


Moderatorka pogovora Jana Petkovšek Štakul, urednica Dnevnikove priloge Gazela, je pogovor strnila v sporočilo: več podjetnosti, več odgovornosti je treba prenesti tudi na lokalno raven, da bo Slovenija postala Gazela 2020.

 

 

 

 

 

Še več fotografij je na voljo v fotogaleriji (kliknite za vstop)