Novice

19. december, 2013
LUČ MIRU ZA MEDSEBOJNO SPREJEMANJE

Kranjski skavti in taborniki so 18. decembra 2013 na kranjsko občino, kjer jih je sprejel župan Mohor Bogataj, prinesli betlehemsko luč miru pred božičem. Plamen vsako leto delijo do božiča v upanju, da bo tako prišla v čim več domov.

 

Gre za mednarodno dobrodelno akcijo, v kateri že 23. leto zapored sodelujejo tudi skavti in taborniki iz Slovenije. Namen letošnje poslanice in akcije z geslom »Poglej drugače« je spodbuditi medsebojno sprejemanje in zmanjševanje negativnih predsodkov in delitev. »Vsak posameznik naj bi drugega spoštoval, ne glede na to, kako je videti, kaj misli ali v kaj veruje, saj je tako kot mi tudi on samo človek,« sporočajo organizatorji akcije.

 

Ob tej priložnosti je mlade skavte in tabornike sprejel in nagovoril tudi župan Mestne občine Kranj Mohor Bogataj in se jim zahvalil za vsa dobra dela ter poudaril pomembnost skupnega sodelovanja in pomoči. Poleg luči miru so skavti in taborniki s seboj prinesli in prebrali tudi letošnjo poslanico »Poglej drugače«, ki se glasi tako:

 

»Če si daleč od mene, če me gledaš z razdalje, zviška ali brezbrižno, mi ne moreš gledati v oči. Nočem, da se zapiraš vase, nočem, da si moj brezčutni opazovalec. Želim, da se mi približaš, me pogledaš, kajti samo tako me boš srečal in razumel. Samo tako boš videl, kdo in kakšen sem. Samo če prideš k meni, če snameš masko z obraza, me lahko prav vidiš. Tako bom zate postal luč. Moja luč bo svetila tudi tebi, saj naju strah, sovraštvo, nerazumevanje in zamere ne bodo več ločevale. Najin pogled bo drugačen, ker se bova poznala in se gledala takšna, kot sva.

 

Odpri oči. Razumi. Sprejmi. Poglej drugače.«

 

Skavti in taborniki z betlehemsko lučjo miru