Novice

27. oktober, 2016
Najmanj bolniških odsotnosti, manj rakovih obolenj, več zdravja - to je Kranj

Bi vedeli o katerem večjem mestu v Sloveniji govorimo, če vam ponudimo naslednje podatke? Delež prebivalcev občine, ki so svoje zdravje ocenjevali kot dobro, je bil višji od slovenskega povprečja. Bolniška odsotnost delovno aktivnih prebivalcev je trajala povprečno 10,2 koledarskih dni na leto, v Sloveniji pa 13,7 dni. Delež oseb, ki prejemajo zdravila zaradi povišanega krvnega tlaka, je bil nižji od slovenskega povprečja, za sladkorno bolezen prav tako. Razvitost mesta in okolice je nad slovenskim povprečjem in se iz leta v leto povečuje. Vedno več je mladih prebivalcev. Mesto in okolica ima glede na slovensko povprečje manj smrti zaradi bolezni srca in ožilja (0-74 let), manjšo umrljivost zaradi vseh vrst raka (0-74 let, med njimi raka debelega črevesja (0-74 let in raka dojke (0-74 let). Če vam povemo, da je mesto na Gorenjskem in da je edina mestna občina v tej regiji? Pričakovano. Kranj.

Znano je že, da se splošni kazalniki, tako na gospodarskem kot tudi družbenem področju, za Kranj iz meseca v mesec izboljšujejo. Tako je raziskava Nacionalnega inštituta za javno zdravje pokazala, da imajo Kranjčanke in Kranjčani najboljšo samooceno svojega zdravja ter da se počutijo zdravo. Da trditev drži, dokazujejo tudi statistični podatki, ki govorijo v prid Mestne občine Kranj.

Zdravstveno stanje in umrljivost
    Delež prebivalcev občine, ki so svoje zdravje ocenjevali kot dobro, je bil višji od slovenskega povprečja.
    Bolniška odsotnost delovno aktivnih prebivalcev je trajala povprečno 10,2 koledarskih dni na leto, v Sloveniji pa 13,7 dni.
    Delež oseb, ki prejemajo zdravila zaradi povišanega krvnega tlaka, je bil nižji od slovenskega povprečja, za sladkorno bolezen prav tako.
    Stopnja bolnišničnih obravnav zaradi srčne kapi je bila 1,7 na 1000 prebivalcev, starih 35 do 74 let, v Sloveniji pa 1,9.
    Pri starejših prebivalcih občine je bila stopnja bolnišničnih obravnav zaradi zlomov kolka 7,6 na 1000, v Sloveniji pa 6,4.
    Delež uporabnikov pomoči na domu je bil blizu slovenskemu povprečju.
    Stopnja umrljivosti zaradi samomora je bila 17 na 100.000 prebivalcev, v Sloveniji pa 22.

Dejavniki tveganja za zdravje in preventiva
    Telesni fitnes otrok je bil blizu slovenskemu povprečju.
    Delež kadilcev je bil 22 %, v Sloveniji pa 24 %.
    Stopnja bolnišničnih obravnav zaradi poškodb v transportnih nezgodah je bila 2,0 na 1000 prebivalcev, v Sloveniji pa 1,8.
    Delež prometnih nezgod z alkoholiziranimi povzročitelji je bil blizu slovenskemu povprečju.
    Odzivnost na program Svit - presejanje za rak debelega črevesa in danke je bila 60,2 %, v Sloveniji pa 60,4 %.
    Odzivnost na program Zora - presejanje za rak materničnega vratu je bila 69,0 %, v Sloveniji pa 71,3 %