Novice

4. december, 2017
S slavnostno akademijo obeležili praznik Mestne občine Kranj

Kranj, 1. decembra 2017 - Župan Boštjan Trilar, gostitelj večera, je na Brdu pri Kranju, v okviru Slavnostne akademije podelil najvišja priznanja in nagrade; eno Prešernovo plaketo, tri plakete MO Kranj, eno Veliko Prešernovo plaketo, tri Velike plakete MO Kranj ter štiri listine o priznanju. Najvišji naziv, naziv častnega meščana, sta letos (za leto 2017) pripadla dr. Milivoju Veličković Peratu, za uspešno razvojno delo na področju zdravstva in športa in dr. Dušanu Petraču, mednarodno priznanem strokovnjaku na znanstvenem področju vesoljske tehnike.

 
Tudi letošnja osrednja slovesnost praznika mestne občine, Slavnostna akademija, je minila v počastitev nagrajencev, ki so v preteklem letu in letih, pozitivno prispevali bodisi k višjemu družbenemu, bodisi gospodarskemu razvoju in napredku Mestne občine Kranj. »V Kranju opazim spremembe. Ponovno vidim razcvet, ponovno vidim, da rastejo vrtovi, vedno več je vrtcev, tlakujejo se trgi, tudi športna društva so v razcvetu. Zelo sem zadovoljen s Kranjem, da živim v Kranju. In upam, da bom še dolgo lahko užival med takimi ljudmi kot ste vi,« je v predstavitvenem filmu povedal dr. Milivoj Veličković Perat, ki mu je bil naziv častnega meščana podeljen za njegovo uspešno razvojno delo na področju zdravstva in športa.
 
Nagrajenci večera (za leto 2017) Častni občan za leto 2017 
 
Gostitelj večera, župan Boštjan Trilar, se je v svojem nagovoru zahvalil letošnjim nagrajencem, ki s svojim zgledom in delovanjem prispevajo, da je Kranj mesto priložnosti. S slikovito animirano predstavitvijo je predstavil kar za več kot 30 milijonov investicijskih projektov, ki mestno upravo čakajo v naslednjem letu. »Šele, ko si vse izvedene in načrtovane projekte pogledamo tako celovito, vidimo, da so bili skrbno in dolgoročno načrtovani, in da skupaj sestavljajo celoto tistega, kar smo obljubljali z »Več za Kranj«. Po izjemno impresivni predstavitvi pa je župan dogodek zaključil z zahvalo za dosedanje delo, dosedanje sodelovanje mnogih, ki dnevno prispevajo, da se projekti tako uspešno izvajajo.
Prireditev, ki sta jo povezovala Carmen L. Oven in Tilen Artač, so obogatili 40-članski Pihalni orkester Kranj z Big bend orkestrom RTV Slovenija pod taktirko dirigenta Mateja Rihtarja in pa pevka Nuša Derenda. 
 
Skupaj z Mestno občino Kranj so praznovala tudi veleposlaništva v Sloveniji in konzulat v Kranju ter predstavniki delegacij iz pobratenih prijateljskih mest; s svojo prisotnostjo so praznik in Akademijo počastile delegacije iz Beograda, Novega Sada, Banja Luke, Pulja, Kotor Varoša in Kočanov. 
 
nagovor župana  Tilen Artač, v vlogi glasbenega detektiva
  
Predstavitev nagrajencev Mestne občine Kranj za leto 2017
Med nagrajenci za leto 2017 sta najvišje občinsko priznanje, naziv častnega meščana, prejela dr. Milivoj Veličković Perat, za uspešno razvojno delo na področju zdravstva in športa in dr. Dušan Petrač, mednarodno priznan strokovnjak na znanstvenem področju vesoljske tehnike.
 
Nagrado Mestne občine Kranj za leto 2017 je prejel Kolesarski klub Kranj, za uspešno 60-letno delo na lokalni, državni in mednarodni ravni.
 
LISTINO O PRIZNANJU Mestne občine Kranj za leto 2017 so prejeli gospod Sandi Murovec, za uspešno promocijo in prepoznavnost Kranja kot športnega mesta, gospa Metka Štok, za uspešno uveljavljanje Šole zdravja na področju rekreativnega športa, PGD Trstenik, za uspešno 80-letnico delovanja na področju lokalnega gasilstva in pa Medgeneracijsko društvo »Z roko v roki«, za sožitje generacij in medgeneracijsko povezovanje za kakovostno življenje starejših.
 
VELIKE PLAKETE Mestne občine Kranj za leto 2017 so bile podeljene gospodu Petru Drinovcu, za odgovorno in družbeno aktivno delo na območju KS Vodovodni stolp, Alpinističnemu odseku Planinskega društva Kranj, za uspešno 70-letnico delovanja ter ohranjanje planinske in alpinistične kulture in Nogometnemu klubu Triglav Kranj, za kakovostno delo z mladimi in športne dosežke. VELIKO PREŠERNOVO PLAKETO za leto 2017 je prejel gospod Petar Milić kot pianist za vidnejše dosežke na glasbenem področju.
 
PLAKETO Mestne občine Kranj za leto 2017 so prejeli Športno društvo Rdeči orel, za najbolj uspešen klub v Sloveniji; gospod Boris Margeta, za svetovno uspešno delo vaterpolskega sodnika in Gorenjski glas, časopisno podjetje, d. o. o., KRANJ, za uspešno 70-letnico delovanja.
 
PREŠERNOVA PLAKETA za leto 2017 je bila podeljena Kulturnemu društvu Gimnazije Kranj, za širjenje glasbene kulture med mladimi in za vrhunsko zborovsko dejavnost.
 
Za zaključek dogodka so zbrani sodelovali tudi pri soustvarjanju največkrat predvajane instrumentalne glasbe (v svetovnem merilu) Golice skupaj z MO Kranj so praznovali tudi najvišji predstavniki pobratenih mest
 
Ta veseli dan kulture – mestni praznik
Mestna občina Kranj svoj praznik obeležuje na dan obletnice rojstva Franceta Prešerna. Rodil se je 3. decembra 1800, v Vrbi na Gorenjskem in je naš največji slovenski pesnik in avtor slovenske himne, znan po mojstrskih pesnitvah, kot je Sonetni venec, Povodni mož in Zdravljica. Šolal se je v Ribnici in Ljubljani, pravo je študiral na Dunaju, odvetnik v Kranju pa je postal šele dve leti pred smrtjo. Kljub temu, da je bil Prešeren šele v svojem zadnjem obdobju življenja tudi malo Kranjčan, pa je prav v Kranju decembra 1846 dočakal prvi natis zbirke Poezij in prvi natis Zdravljice aprila 1848 - po pomladi narodov v tedanji habsburški monarhiji.
 
Sonetni venec, Sonetje nesreče, Krst pri Savici in druge njegove posamične pesmi so ostale do današnjih dni najlepši in največji dosežki slovenske poezije.