Novice

27. oktober, 2017
Vrtnica Prešeren odslej tudi v Kranju

Na slovesnosti v Prešernovem gaju, so zasaditev »prve med slovenskimi vrtnicami« - vrtnice Prešeren, pospremili mladi glasbeniki Glasbene šole Kranj ter številni povabljeni gostje, med njimi predstavniki Društva ljubiteljev vrtnic Slovenije, častni občani Kranja dr. Tatjana Dolenc Veličković, mag. Drago Štefe in prof. Miha Pogačnik ter drugi ljubitelji kulture. Obeležitev so v Kranju pospremili tudi s predajo petih srebrnikov miru in ljubezni, izdelanih v omejeni seriji 1800 srebrnikov, ki jih na eni strani krasi motiv Slovenije, na drugi pa del naše himne dr. Prešerna.

 
Prešernova vrtnica je prva slovenska vrtnica z uradno registriranim in zavarovanim imenom – Rosa Prešeren, ki jo je vzgojil akademik dr. Matjaž Kmecl, z večletnim, vztrajnim delom in s križanjem različnih vrst vrtnic. Za zasaditev v Kranju, ki jo je predhodno dovolil in potrdil Zavod za varstvo kulturne dediščine je poskrbela Flora d.o.o. v sodelovanju z Društvom ljubiteljev vrtnic Slovenije.
 
 
Četudi so hortikulturni pokloni po svetu že razširjeni, in imamo tudi Slovenci svojo prvo žlahtneno vrtnico, poklon Francetu Prešernu, gre za njeno prvo zasaditev v Kranju. Vse od leta 2013  je namreč zasajena v Prešernovem rojstnem kraju Vrba. Odslej pa bo ta grmasta velikocvetnica rožnate barve, dopolnjena z belimi in ob robeh rjavimi odtenki svoj dom našla tudi v Kranju.
 
Kot je v nagovoru ob zasaditvi predstavil Boštjan Trilar, župan Mestne občine Kranj, je novi dom vrtnice Prešeren v Kranju še kako smiseln, saj se prav Kranj ponaša z nazivom Kranj, mesto kulture, Prešernovo mesto. V Kranju poleg Prešernove ulice in  Prešernove sobe, njegovo ime delijo tudi številne s kulturo povezane ustanove; Prešernovo gledališče, Galerija Prešernovih nagrajencev, Prešernov gaj, poleg dveh večjih spominskih obeležij pa sta po Prešernu poimenovani tudi Osnovna Šola Franceta Prešerna ter Gimnazija Franceta Prešerna. Na dan kulture v Kranju že vrsto let kulturni praznik obeležujejo s prireditvijo Prešernov smenj, ko se dober del starega mestnega jedra prelevi v spomin na romantiko 19. stoletja.
 
Kljub zadržanosti dr. Kmecla, sta njegovo častno vlogo pri zasaditvi prevzeli predstavnici Društva ljubiteljev vrtnic Slovenije, ki je vodila postopek mednarodne prijave vrtnice v svetovni register, in sicer predsednica Breda B. Čopi in Karlina Treiner. Omenili sta, da je vrtnica kraljevska med rožami, vrtnica Prešeren pa še toliko žlahtnejša, predvsem pa se ponaša z nazivom prva mednarodno priznana slovenska vrtnica.
 
Zasaditev so pospremili tudi mladi umetniki kranjske glasbene šole; Aljoša Završnik, violinist, s točko Kolovrat N.Rubensteina in pa Ema Burja in Katjuša Rupnik, ki sta v duetu flavt zaigrali Allegretto F.A.Hoffmeistra. Vsi nastopajoči umetniki Glasbene šole Kranj so nastopili pod mentorstvom mentoric Maje Gostič in Barbare Snedec.
 
 
Zasaditev vrtnice Prešeren v Prešernovem gaju v Kranju so sklenili v Avli mestne občine Kranj, kjer je prisotne s svojim pogledom na kulturo in doživljanje umetnosti nagovoril tudi prof. Pogačnik, častni občan Kranja. Podjetje Elementum pa je ob tej priložnosti petim izbranim podelila prve v seriji srebrnikov miru in ljubezni, srebrnikom, ki na eni strani krasi motiv Slovenije, ki v svojem imenu skriva nam že zelo poznano besedo ljubezen (ang. love) in na drugi strani del naše slovenske himne, avtorja dr. Franceta Prešerna, ki širi sporočilo miru med narodi. Srebrnik, izdelan 2009, ob 18-letnici osamosvojitve Slovenije, je bil razprodan še pred uradno izdajo, večina kupljena z namenom obdaritve in prenašanja sporočila miru in ljubezni. Tokrat so, še pred uradno prodajo srebrnika, izdelanega v letu 2017, v omejeni nakladi 1.800 srebrnikov prejeli prof. dr. Matjaž Kmecl, prof. Miha Pogačnik, župan MO Kranj, Boštjan Trilar, ga. Breda B. Čopi, ga. Karlina Treiner in Ida ter Dušan Rebolj.