Novice

25. april, 2016
Marta Polak praznuje 106. rojstni dan

Kranj, 21. april 2016 – »Obožujem dobro belo vino, smisel za humor in Avsenikovo glasbo,« o sebi pripoveduje Marta Polak, ki v teh dneh nazdravlja že številki 106 na svoji rojstnodnevni torti.

Marta Polak prebiva v Domu starejših občanov Preddvor, pred tem pa je živela v Kranju na Bleiweisovi ulici. Rojena je bila 22. aprila davnega leta 1910. Po naših podatkih je najstarejša kranjska občanka in zagotovo ena najstarejših Gorenjk. V svoji mladosti je najrajši kolesarila in prav pot iz Kranja do Preddvora ji je bila najljubša. Sluh in vid ji sicer že malce pešata, z veseljem pa obuja spomine na dolgo življenjsko pot, ki so jo spremljali veseli in britki trenutki. Kot vaška točajka in kasneje žena upravnika hotela na Šmarjetni gori, je slišala marsikatero anekdoto. Vedno je imela smisel za humor in se najrajši družila z veselimi ljudmi. Njena življenjska zgodba razkriva mnoge plati, tudi skrivnostno pismo z neznano vsebino, ki je po njenih besedah menda še vedno zakopano nekje v bližini kranjske avtobusne postaje. Na Kranj jo še vedno vežejo lepi spomini in ob lanskoletnem praznovanju se je ob spremstvu predstavnikov Krajevne skupnosti Vodovodni stolp ter Doma starejših občanov Preddvor po dolgem času ponovno sprehodila skozi kranjsko staro mestno jedro.

Letošnje praznovanje so ji pripravili na dvorišču doma, obiskali pa so jo tudi predstavniki Krajevne skupnosti Vodovodni stolp s predsednico Nado Mihajlović, predsednica KO Rdečega križa ter v imenu župana Nada Bogataj Kržan iz Kabineta župana Mestne občine Kranj.
Posebno čestitko pa je veljala gospe Polak s strani direktorice Doma starejših občanov Preddvor, ki jo je opisala kot biser Doma in povedla več zanimivih dogodkov iz njenega 6-letnega bivanja v Domu.


Marta Polak je bila izredno vesela obiska škofa dr. Antona Jamnika, ki sta se po naključju spoznala v lanskem letu. Dr. Jamnik se je še posebej zahvalil vodstvu in osebju Doma, še posebej sestri Mateji Ogrin, ki tako skrbno pazijo na gospo Marto. Dijakinje škofijske gimnazije pa so ji skupaj z obiskovalci spletle venec iz 106 regratovih cvetov in ji ga obesile okoli vratu.


106-letni Marti Polak ni bila ovira, da ne bi tudi zaplesala.