Novice

4. december, 2017
Kranj prejel naziv Branju prijazna občina

Kranj, 4. december 2017 – Dan po obeležitvi občinskega praznika Mestne občine Kranj smo prejel prvi naziv Branju prijazna občina, ki ga podeljuje Združenje splošnih knjižnic, Skupnost občin Slovenije in Ministrstvo za kulturo RS. Župan Boštjan Trilar je v nagovoru poudaril, da predvsem z branjem knjig tudi kot družba postajamo modra, odprta, in strpna družba.

 

»V čast mi je, da vas lahko danes pozdravim v Kranju. Ponosni smo, da smo bili izbrani kot gostitelj tega dogodka, zato dovolite, da vam namenim nekaj besed. Prijave na javni natečaj Branju prijazna občina je potekal »od Prešerna do Prešerna in zato je še toliko bolj prav, da smo se danes zbrali prav tu, v Kranju, kjer pregovorno radi pravimo, da je »kultura našla svoj dom«. Ravno včeraj, na obletnico rojstva našega največjega pesnika, smo namreč Kranjčani in Kranjčanke praznovali naš občinski praznik. Prešeren je bil namreč v svojem zadnjem obdobju življenja tudi malo Kranjčan. V Mestni občini Kranj se trudimo spodbujati bralno kulturo predvsem pri mladih. Osebno menim, da so prav knjige tiste, s katerimi osebno rastemo, si širimo obzorja, in se z njimi učimo optimistično gledati na svet. Prav z bralno kulturo in branjem in predvsem s knjigami postajamo modra, odprta, in strpna družba,« je zbrane nagovoril Boštjan Trilar, župan Mestne občine Kranj.

 

Poleg župana gostitelja, so zbrane v okviru dogodka, ki je danes potekal v prostorih Mestne občine Kranj ob zaključku javnega natečaja zbrane nagovorili predsednik Državnega zbora Republike Slovenije, dr. Milan Brglez, tudi ambasador projekta Branju prijazna občina, minister za kulturo Republike Slovenije, Anton Peršak, ki sta izrazila nadaljnjo podporo projektu tudi v prihodnjem letu.

 

 

Nazive Branju prijazna občina sta prejeli dve mestni občini, in sicer Mestna občina Ljubljana in Mestna občina Kranj ter 16 občin, in sicer Črna na Koroškem, Hrastnik Hrpelje-Kozina, Ivančna Gorica, Kamnik, Krško, Prevalje, Radovljica, Slovenske Konjice, Sveti Andraž v Slovenskih  Goricah, Škofja Loka, Šmartno pri Litiji, Velike Lašče, Trzin, Tržič in Žalec.