Novice

6. junij, 2017
Na prometno-varnostnem dnevu v Kranju v ospredju kolesarji

Kranj, 6. junij 2017 - Preventivno prireditev, ki jo organizirata Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Kranj in Policijska uprava Kranj, je potekala 6. junija 2017 na parkirnih površinah trgovskega centra Mercator. Obiskalo jo je 450 predšolskih otrok in šolarjev, ki so lahko spoznali ali obnovili znanja s področja prometne varnosti, spremljali prikaz aktivnosti za prometno varnost, pri reševanju v primeru prometnih nesreč in delovanje udeležencev v prometu.

Dogodek je po oceni sodelujočih uspel in dosegel svoj namen.
»V SPV Kranj ocenjujemo, da je tak način predstavitve zelo motivacijsko naravnan in predvsem primeren v vzgojnem procesu najmlajših. Gre za sila pomembno preventivno področje vzgoje in izobraževanja, kajti ceste in promet zahtevajo vse bolj usposobljene udeležence,« je povedal Franci Strniša, predsednik Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu MO Kranj.
Letošnjo temo te preventivne prireditve je predsednik povzel z naslednjimi besedami: »Vožnjo koles štejemo med zahtevnejša opravila v prometu. Zaradi svoje konstrukcije so veliko manj stabilna kot ostala vozila, poleg tega pa so za upravljanje zahtevana specifična znanja in spretnosti. Prav pri upravljanju teh vozil še posebej do izraza pridejo pridobljene izkušnje. Kolo je zelo dostopno in praktično prevozno sredstvo, ki je zaradi tega zelo razširjeno. Uporabljajo ga vse generacije. Otrokom predstavlja enega prvih stikov s prometom, kjer so zelo pomembna pravila in upoštevanje predpisov. Glede na pogostnost prometnih nesreč in posledice, kjer so udeleženi kolesarji, je bil zato na prireditvi velik poudarek prav na kolesarstvu.«
Organizatorji so se osredotočili na tri ključne skupine. Prva je skupina, ki se je udeležila aktivnosti Varno v življenje; te so potekale v jesenskem in spomladanskem delu šolskega leta in se jih je udeležilo več kot 800 otrok. Druga skupina so otroci, ki so sodelovali v projektu, ki spodbuja uporabo varnostnih pasov – Pasovček. Tretja skupina so otroci, ki obiskujejo pete razrede osnovnih šol in so v obdobju, ko se po pridobitvi kolesarskega izpita aktivneje pričenjajo vključevati v promet.


Tema letošnje preventivne prireditve je bila varnost v prometu na splošno. Izvedene aktivnosti so bile prvenstveno namenjene najširšemu krogu občanov, od najmlajših do že izkušenejših. Predstavile so se vse interventne službe, ki skrbijo za varnost v prometu:
· PU Kranj, Prometna policijska postaja Kranj, Policijska postaja Kranj (predstavitev Shengen busa, motorist policist);
· Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Kranj (organizacija, zagotovitev promocijskega materiala in tehničnih pripomočkov, aktivacija ciljne skupine po šolah);
· Ambulanta nujne medicinske pomoči ZD Kranj (predstavitev dela službe);
· Gasilsko reševalna služba Kranj (prikaz opreme in načinov dela);
· Zveza šoferjev in avtomehanikov Kranj (svetovanje, informiranje);
· AMZS, AMD Kranj (zagotovitev simulatorjev uporabe varnostnega pasu in simulatorja prometne nesreče, svetovanje, informiranje);
· Rdeči križ Kranj (defibrilator, informiranje, svetovanje);
· Agencija za varnost v prometu RS;
· Tehnični pregledi A1 (pojasnila o registraciji vozil, predvsem starejših mopedov in koles s pomožnim motorjem, kviz o prometu);
· Zavarovalnica AS (predstavitve zavarovanj).


Hkrati so aktivnosti predstavili tudi Kolesarski klub Kranj (poligon spretnostne vožnje s kolesom, svetovanje, informiranje), Komisija Varno kolesarim (svetovanje, informiranje), Moto klub starodobnikov Kranj (prikaz enoslednih vozil starodobnikov, svetovanje o registraciji takih vozil, informiranje).
Najbolj spretni predstavniki šol so se lahko preizkusili in usposabljali v spretnostih na kolesarskem poligonu. Vsi udeleženci na kolesarskem poligonu so tudi prejeli motivacijske nagrade s področja preventive v cestnem prometu, otroci, ki imajo že nekaj več znanja, pa so se lahko preizkusili v kvizu na temo prometa v organizaciji podjetje A1 – Remont Kranj, ki je uspešnim podelilo nagrade.