Novice

7. marec, 2018
V Kranju prvo obeležje blockchain tehnologij

Kranjsko obeležje kot prvo táko ne zgolj na slovenskih tleh, temveč tudi na svetu služi kot poklon uporabnim perspektivam tehnologij veriženja blokov (blockchain). Vpetje obeležja na povezovalno krožišče med Cesto Staneta Žagarja, Gregorčičevo in Zoisovo ulico bo tako simboliziralo decentraliziranost povezovanja, ki ne ponazarja zgolj dostopa do ene točke, marveč ponuja prehod do izhodišč, ki posamezniku nudijo več poti. S tem spominsko obeležje ne bo središčno, marveč bo vzpostavljeno kot povezovalna točka kranjskega urbanega ekosistema, kar simbolizira omreženost in povezljivost.

 

Letos mineva desetletje odkar je javnosti nerazkriti posameznik ali skupina neznancev pod psevdonimom Satoshi Nakamoto ustvarila prvi podatkovni blok ter tako začrtala genezo tehnologiji veriženja podatkovnih blokov. Z njo se je odvila uvedba prve digitalne valute, ki je omogočila brezšivne, predvsem pa z zapisom informacij v podatkovni blok pregledne transakcije. Če so zaradi svoje ekspanzivne rasti ravno novodobne kripto valute v obliki digitalnega denarja in naložbenih žetonov v lanskem letu dosegle nov val popularizacije, pa se danes vse pogosteje pozablja na potencial izhodiščne tehnologije, ki s svojim mankom centralne informacijske hrambe manifestira decentraliziranost, uporabnost ter neposredni prenos informacij brez posrednikov, ki so med seboj povezane v distribuiranih podatkovnih blokih ter s tem zaščitene pred alternacijami ali popačitvami.

 

Tehnologije verižnih podatkovnih blokov oziroma »blockchain«, kot jih gre imenovati z izvorno tujko, tako predstavljajo neusahljiv vir nove aplikabilnosti v vsakdanjem življenju družbe ter s tem posameznikov. Zaradi svoje decentraliziranosti je njihova raba mogoča v zdravstvu, javni upravi, distribuciji prehrane, kulturi ter pravzaprav v vseh bivanjskih sferah. S tega vidika gre pri tehnologijah veriženja podatkovnih blokov torej za eno izmed ključnih in osrednjih inovacij zadnjega desetletja, ki ne predstavlja zgolj osnove novega vala digitalne ekonomije, marveč pooseblja tehnološki mejnik, ki ga bodo posamezniki v prihodnosti sprejeli kot samoumevnega pri svojih vsakdanjih opravilih. Tehnologija verižnih podatkovnih blokov namreč zagovarja logiko avtomatskega algoritmičnega ustvarjanja zaupanja med posamezniki. In to je tisto, kar predstavlja jedro za (so)gradnjo prihodnosti in (so)bivanje ter s tem za boljši jutri.

 

Z odkritjem obeležja bosta Slovenija in mesto Kranj ustvarili in v svet poslali sporočilo, ki poudarja njuno skupno odprtost za digitalizacijo, dojemljivost za uporabo novih tehnologij ter gostoljubnost za napredno miselnost, ki ne stremi zgolj optimizaciji vsakodnevnega bivanja, marveč k medsebojnem zaupanju, transparentnosti ter sodelovanju. Ob tem pa bo domačim prebivalcem predstavljalo opomnik za odprtost do novega ter povezljivosti, kar je osnova za kakovostnejše bivanje v prihodnosti. Obeležje postavlja Mestna občina Kranj ob podpori kranjskih podjetij 3fs in Bitstamp.

 

Obeležje bosta v torek, 13. marca ob 15. uri odprla župan Mestne občine Kranj Boštjan Trilar in predsednik društva Bitcoin Slovenija Jure Pirc skupaj s predstavniki vlade RS.  

 

Odprtju bo sledila okrogla miza na temo prihodnosti novih tehnologij v kranjski Kovačnici (ob 18. uri), v večernem času pa bo potekal še kulturni program »Blockparty« v kranjskem Stolpu Škrlovec (ob 20. uri).

 

VLJUDNO VABLJENI.