Novice

26. april, 2013
Projekt PANGeA za dvig kakovosti življenja starejših oseb

V septembru 2013 bo Mestna občina Kranj v sklopu projekta PANGeA v Kranju izvedla merjenje telesnih zmožnosti, nekaterih fizioloških značilnosti in ugotavljala značilnosti življenjskega sloga pri prostovoljcih, starih med 60 in 80 let.


Potrebujejo 150 prostovoljcev. Edini pogoj za sodelovanje je, da se počutijo zdravi in sposobni brez predaha in pripomočkov prehoditi razdaljo 2 kilometrov.
Informacije o projektu bo možno dobiti na stojnici v okviru sejma nevladnih organizacij na 13. Županovem teku, ki bo 25. maja 2013 na Brdu pri Kranju. Možne bodo tudi prijave zainteresiranih ustreznih prostovoljcev za meritve. V okviru mreže MATIjA se lahko prostovoljci prijavijo tudi prek brezplačne telefonske številke 080 10 10.


Meritve bodo na območju mestne občine Kranj potekale od 19. do 21. septembra 2013. K sodelovanju pri meritvah načrtujejo povabiti vsega skupaj nekaj več kot 1000 prostovoljcev iz treh slovenskih in treh italijanskih regij.
Ekipa raziskovalcev bo preverila telesne zmožnosti, nekatere fiziološke značilnosti in ugotavljala značilnosti življenjskega sloga sodelujočih. Za izvedbo meritev je vodilna partnerica v projektu, Univerza na Primorskem, razvila mobilni laboratorij z merilno opremo in usposobljenimi merilci. Na podlagi tako zbranih podatkov se lahko opredelijo kriteriji zdravega staranja, oblikujejo smernice za prehrano in telesno dejavnost ter pripravijo programi in aktivnosti za to populacijsko skupino.


Sodelujoči bodo nagrajeni
Kot je povedal vodja projekta PANGeA, prof. dr. Rado Pišot z Univerze na Primorskem, raziskava vsebuje venski odvzem krvi, več vprašalnikov, s katerimi poskušajo ugotoviti prehranske in življenjske navade, meritve telesne sestave, gibljivosti, ravnotežja, kognitivne in obremenitvene teste, vzdržljivost in hojo. Po opravljenih meritvah bodo udeleženci seznanjeni s svojimi rezultati – dobili bodo neposredne informacije o njihovem zdravstvenem in splošnem psihofizičnem stanju, na lastno željo pa bodo deležni nasvetov v zvezi s prehranjevanjem in telesno dejavnostjo ter vključeni v promocijske akcije, delavnice in seminarje.


Prvi korak projekta PANGeA, s katerim želijo razviti kriterije zdravega staranja, je bil narejen že lani, ko je potekala študija 14-dnevnega nepretrganega ležanja pri starostnikih v Sloveniji. Ta je pokazala, da kognitivni trening, izvajan med ležanjem, pri popolni gibalni neaktivnosti prispeva k manjšemu upadu tako kognitivnih kot motoričnih funkcij ter ohranja boljši vzorec hoje, kar deluje preventivno pred padci. Proteinska dieta in intervencijski rehabilitacijski program zagotavljata pospešeno rehabilitacijo in hitrejše vračanje skeletnega mišičja v prvotno stanje.