Novice

12. december, 2015
Danes svoj stoti rojstni dan praznuje Lucija Zorč

Danes svoj stoti rojstni dan praznuje Lucija Zorč. Župan Mestne občine Kranj Boštjan Trilar je v ta namen stoletnici podelil častno listino.

Lucija Zorč iz Kokrice pravi, da je svoj stoti rojstni dan dočakala, ker je vse življenje delala in ni imela časa za počitek. Pri 72 letih se je povzpela na Triglav, pri 90 letih preskakovala kolebnico in vozilo kolo. Ko so ji domači zaradi varnosti pred desetimi leti vzeli kolo se je peš odpravila do najbližjega prodajnega kolesarskega centra ter kupila povsem novo kolo s ključavnico. Še danes pri stotih letih se sama sprehaja po hiši in prehodi šestnajst stopnic do svoje sobe, ki je v prvem nadstropju. Častno listino je Luciji Zorč v imenu Mestne občine Kranj izročila Nada Bogataj Kržan iz Kabineta župana. Praznovanja pa so se udeležili tudi predstavniki območnega Rdečega križa, predsednik Krajevne skupnosti Kokrica Milan Klemenčič ter svetnica v Svetu Mestne občine Kranj Barbara Gunčar.

V Kranju se lahko pohvalimo s šestimi prebivalci, ki imajo sto let ali več. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije so v Kranju štiri prebivalke ter dva prebivalca stara sto ali več let. V Sloveniji je teh skupno 227 (32 moških ter 195 žensk).