Novice

14. oktober, 2013
SPREJEM ZA SVETOVNA PRVAKA MED REŠEVALCI IZPOD RUŠEVIN

Andrej Žunič in njegov pes Haron sta na 19. svetovnem prvenstvu reševalnih psov, ki je potekalo od 25. do 29. septembra na Nizozemskem, postala svetovna prvaka v reševanju izpod ruševin. V petek, 11. oktobra 2013, jima je v imenu Mestne občine Kranj čestital podžupan Bojan Homan. Na sprejemu sta sodelovala še predsednik Kluba vodnikov reševalnih psov Kranj Matjaž Bolka in vodja Službe za zaščito in reševanje ter tehnične zadeve Mestne občine Kranj Sašo Govekar.

 

Tekmovanje, ki je Andreju Žuniču in Haronu prineslo prvo mesto, organizira Mednarodna zveza reševalnih psov – IRO. Podžupan Bojan Homan je izrazil veselje, da imamo v Kranju med reševalci dobro usposobljene posameznike in ekipe, med njimi najboljše na svetu.

 

Andrej Žunič, enaintridesetletni veterinar iz Luž, delo vodnika opravlja prostovoljno. Kljub temu pa sta skupaj z oseminpolletnim nemškim kratkodlakim ptičarjem Haronom premagala številne profesionalne vodnike reševalnih psov, med katerim so tudi švicarska, ukrajinska in francoska vojska ter dunajski gasilci. Kot pravi Andrej so svetovna tekmovanja dobrodošla, saj z njimi preizkusiš svoje znanje. Za uspešno delovanje pa so pomembne vaje na poligonu oziroma v zapuščenih stavbah, stalno izobraževanje, fizična pripravljenost in tudi medsebojna pomoč med vodniki reševalnih psov. S Haronom sta se tekmovanja udeležila četrtič, njuna najboljša uvrstitev do letošnjega leta pa je bilo tretje mesto pred dvema letoma, prav tako v reševanju izpod ruševin.

 

Andrej in Haron, ki je igriv, a poslušen pes, poleg reševanja izpod ruševin iščeta tudi pogrešane v naravi in sodelujeta pri lavinskem reševanju. Sta tudi člana Kluba vodnikov reševalnih psov Kranj, katerega predsednik je Matjaž Bolka. Klub bo naslednje leto praznoval dvajsetletnico obstoja in šteje med 20 in 30 članov. Kot pravi Matjaž Bolka, klub opravi med 10 do 15 reševalnih akcij letno. Za večjo uspešnost pri reševanju se je zahvalil tudi Mestni občini Kranj, ki je poskrbela za poligon v Struževem, kjer potekajo številne vaje.

 

Sodelovanje med Andrejem in Haronom se bo nadaljevalo še naprej. Naslednje leto bosta opravljala tako imenovani MRT test, s katerim se ocenjuje usposobljenost za iskanje v realnih akcijah. V primeru uspešno opravljenega testa bosta lahko še dve leti sodelovala v pravih reševanjih in na svetovnem prvenstvu, ki bo prihodnje leto v Sloveniji.

 

Fotografije s sprejema:

 

Svetovna prvaka Andrej Žunič in Haron

 

 Svetovni prvak Haron

 

Podžupan Bojan Homan, svetovna prvaka Andrej Žunič in Haron, vodja Službe za zaščito in reševanje ter tehnične zadeve Mestne občine Kranj Sašo Govekar in predsednik Kluba vodnikov reševalnih psov Kranj Matjaž Bolka