Novice

12. september, 2012
Spominska svečanost ob spomeniku bazoviškim žrtvam
Kranj, 7. september 2012 - Prvi petek v septembru je pri spomeniku bazoviškim žrtvam v Prešernovem gaju potekala spominska slovesnost ob 82-obletnici poboja štirih slovenskih rodoljubov v času vzpona fašizma v Italiji pred drugo svetovno vojno.
 
Spominska slovesnost v Kranju je vsako leto predhodnica programa v Bazovici. Četudi se spominjamo tragičnih dogodkov, je svojevrstna vez med Slovenci, ki živijo v dveh državah. Kot je v pozdravnem nagovoru dejal župan Mohor Bogataj: »Tudi zato ohranjamo slovesnost v Prešernovem gaju – da ne pozabimo, kako dragocena je narodnost, da ne dopustimo, da bi se teror fašističnega ali nacističnega tipa kdaj ponovil, in da z medsebojnimi stiki ohranjamo povezanost Slovencev, ne glede na državne ali druge meje.« Dodal je še, da je ohranjanje spomina na sedaj že oddaljene dogodke tudi opomin na preganjanje zaradi narodnosti in drugačne miselnosti, česar ne smemo nikoli več dopusti.
Letošnja osrednja govornica je bila županja Občine Sovodnje ob Soči Alenka Florenin.
»Kakšna moč in pokončnost je prevevala takratno zavedno slovensko družbo, mladino, izobražence, ki so popeljali Primorsko do svobode, predvsem pa do ohranitve naroda, jezika in kulture, kar se mnogim danes zdi kot nekaj samoumevnega, danega, medtem ko je bilo treba za to preliti veliko krvi. Koliko ljudstev je v zgodovini podleglo močnejšemu, številčnejšemu in se asimiliralo. Tega ponosna slovenska duša ni dopustila, pa čeprav za ceno trpljenja, solz neštetih mater in deklet, nedolžnih žrtev in žal tudi medsebojnega obračunavanja. Na ta ponos nas opozarjajo bazoviški heroji preko spomenikov, ki stojijo v Bazovici, tu v Kranju in preko šol, trgov ter ulic, kot je tudi pri nas v Sovodnjah.«
Opozorila je na odtujenost ljudi današnjega časa in pretirano potrošništvo ter na pomen ohranjanja etničnega slovenskega prostora, kar neprestano terja precejšnjo zavzetost. Del tega je tudi vloga za priznanje spomenika s strani italijanske države. »To je prvi korak k uradnemu priznanju zgodovinskega pomena spomenika, ki je bil in je tudi danes kamen spotike med Slovenci in Italijani. Že se veselimo dneva, ko bo do tega prišlo, saj bo končno odpravljena dolgoletna nedopustna krivica. Ob formalnih priznanjih pa je edini način, da spomin na bazoviške junake ne zamre, naš boj danes, tu, za nas in za prihodnje rodove.«
V programu slovesnosti sta z recitacijama Kosovelovih pesmi sodelovala dijaka Gimnazije Kranj Klavdija Poklukar in Tilen Kristanc ter z izborom domoljubnih in vstajnih pesmi združena zamejska pevska zbora Skala iz Gabrji in Jezero iz Doberdoba. Častno stražo so držali kranjski taborniki in iz rodu Modri val iz zamejstva ter skavti Slovenske zamejske skavtske organizacije. Slovensko himno je zaigral Pihalni orkester Mestne občine Kranj.
 
S slovesnostjo v Prešernovem gaju vsako leto počastimo spomin na žrtve fašističnega terorja, hkrati pa je tudi srečanje z zamejskimi Slovenci.