Novice

12. september, 2014
Slovesnost v spomin bazoviškim žrtvam v Kranju

Kranj, 5. september 2014 – V Prešernovem gaju, pri prvem antifašističnem spomeniku v Evropi, smo počastili spomin na bazoviške žrtve. 84. obletnice poboja štirih slovenskih rodoljubov – Ferdinanda Bidovca, Frana Marušiča, Zvonimirja Miloša in Alojzija Valenčiča – obsojenih na tržaškem procesu smo se spomnili skupaj z rojaki iz zamejstva.

 

»Mučeni, zaprti, udeleženi v bojih in vsi drugi, ki preživijo svetovno vojno vihro, ostanejo zaznamovani za vedno. S srečanji v Prešernovem gaju in v Bazovici vedno znova sporočamo: Take zgodovinske izkušnje ne želimo ponoviti,« je v uvodnem pozdravu udeležencem slovesnosti poudaril zgodovinski spomin kranjski župan Mohor Bogataj. (Širši nagovor lahko preberete tukaj.)


Osrednji govornik je bil župan Občine Sovodnje v Benečiji Germano Cendou, ki je opozoril, da se nasilje nad jezikom in kulturo slovenskega prebivalstva v Benečiji ni končalo s padcem fašizma, posledica pa je bilo množično izseljevanje. »Danes je v sedmih občinah Nadiških dolin le še okrog 6000 ljudi, ena tretjina tistega, kar je bilo pred približno sto leti; mnoge gorske vasi so skoraj zapuščene , v njih živijo le starejši ljudje, ni več otroškega smeha. Zaprle so se trgovine in gostilne, zaprle so se šole, pošte, tudi cerkve. Skupnost je bila močno prizadeta in vse je kazalo na umiranje,« ki pa se k sreči ni uresničilo. Rojaki pod Matajurjem so ohranili slovenski jezik in kulturo. (Celoten govor lahko preberete tukaj.)


V kulturnem programu sta Kajuhovi pesmi recitirali dijakinji kranjske gimnazije Ula Pintarič in Ajda Hrovat. Glasbeni del programa so dodali glasbeniki Pihalnega orkestra Mestne občine Kranj in moški pevski zbor iz Barda v Benečiji.

 

Opravičujemo se za napako v pozdravu župana na slovesnosti v spomin bazoviškim žrtvam 5. septembra 2014 v Prešernovem gaju. Častno stražo so poleg tabornikov in skavtov iz zamejstva držali Kranjski taborniki in ne skavti, kot je bilo pomotoma navedeno.
Služba za stike z javnostjo in protokol MO Kranj