Novice

19. oktober, 2015
S Kostanovega piknika v Besnici

Besnica, 18. oktober 2015 - Rekreativno turistično društvo Rokovnači je že  19. leto na koncu Zgornje Besnice, pri naselju Nova vas, dve nedelji zapored, 11. in 18. oktobra 2015, priredilo Kostanov piknik. Obiskovalci so prišli iz vse Slovenije, razpoloženje je bilo odlično, ponudba hrane, pijače in domačih izdelkov pestra, vreme pa sončno in toplo. Med drugim so se obiskovalci pomerili na tekmovanju v ličkanju koruze. Med njimi je bila tudi ekipa Mestne občine Kranj, v ekipi sodnikov pa župan Boštjan Trilar.

V tekmovanju v ličkanju koruze so nastopile štiri ekipe: KS Podblica, KS Besnica, KS Gornja Sava  in Mestne občine Kranj s po štirimi članica in člani. Sodniki so bili: predsedniki Svetov KS Podblica (Igor Pogačnik), Besnica (Primož Bavdek), Gorenja Sava (Janko Hvasti), župan MOK (Boštjan Trilar) in Grega Flajnik. Tekma je trajala šest minut z enominutnim sodniškim podaljškom. Tekmovalci so bili zelo zagnani in tekmovalni. Po strokovnem pregledu in štetju je zmagala ekipa KS Podblica z 58 pari koruznih storžev, druga je bila ekipa domačinov KS Besnica, odlična tretja pa ekipa Mestne občine Kranj (44 parov koruznih storžev).

Predstavili so se rokodelci iz vse Slovenije z izdelki iz lesa, lončarskimi izdelki, pleteninami, usnjenimi izdelki, mozaiki iz kamna, minerali, nakitom, ponudbo ozimnice, Ribničani s suho robo.  Jamarji iz Kranja so vodili na ogled bližnje Bidovčove jame. Žeje in lakote ni trpel nihče. Poleg pečenega kostanja so bili na izbiro razni golaži, gobova juha, klobase, zelje z žganci, na kajle kruha sta se mazali zaska in gobova pašteta, gospodinje so poskrbele za sladice, gospodarji za pijačo in vse je bilo pristno domače.

Foto galerija: Sončna nedelja na Kostanovem pikniku z utrinki s tekmovanja v ličkanju koruze (Foto: mag. Janez Rakar)