Novice

4. julij, 2017
Na pomoč! Kranjski gasilci prevzeli novo, najsodobnejše vozilo

Na slavnostni predaji oz. prevzemu vozila sta Darko But, generalni direktor URSZR in župan MO Kranj, Boštjan Trilar, v uporabo predala novo vozilo kranjski poklicni gasilski enoti. Prevzem vozila, ki ga je po specifikaciji in navodilih Skupine za tehniko GRS Kranj nadgradilo podjetje Rosenbauer, vodilni proizvajalec za gasilsko opremo, je s prižigom sirene obeležil tudi voznik, ki je prejel ključe nove pridobitve v Kranju. »Sirena na tem vozilu je še posebno glasna, zato je na cesti ne boste mogli zgrešiti«, je zvoke nove sirene pospremil Andraž Šifrer, poveljnik GRS Kranj, in dodal, da na cestah vozniki – dandanes, ko smo ljudje vse bolj zatopljeni v moderno tehnologijo, v avtomobilih pa je glasba na ves glas –, pogosto nevede otežujejo vožnjo gasilcem na cestah, saj so še premalo vidni in slišni.

Darko But, generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje je novo vozilo, vredno slabe pol milijona evrov, pospremil z željo, naj dobro služi, in poudaril pomen dobre tehnične opreme predvsem za varnost pri delu gasilcev. Tudi župan MO Kranj, Boštjan Trilar je ekipi v želji, da bi se v Kranju čim manjkrat soočali s težkimi nesrečami zaželel, da pa naj bo novo vozilo čim večkrat v pripravljenosti, in čim manj na intervencijah, čestital je gasilcem za dobro dosedanje delo z željo, da bi tako kot doslej, tudi vnaprej dobro sodelovali z ostalimi sodelujočimi na področju zaščite in reševanja v MO Kranj.

V kratki predstavitvi je Tomaž Krišelj, direktor GRS Kranj, predstavil zgodovino delovanja, ta namreč sega vse v leto 1812, ko je Kranjska občina zagotovila plačilo gasilskega čuvaja. Kot je dejal, so v letu 2016 praznovali 20-letnico obstoja GRS Kranj na lokaciji Bleiweisova, ki je ena izmed novejših v Sloveniji (novejši je le dom gasilcev v Kopru). Izpostavil je, da »največji verjetno ne bomo nikoli, lahko pa smo najboljši«, kar je utemeljil tudi Andraž Šifrer, poveljnik GRS Kranj, in sicer s podatki o številu intervencij. Število le-teh namreč iz leta v leto narašča. V letu 2016 so zabeležili 1037 intervencij, kar jih po številu intervencij glede na število zaposlenih operativnih gasilcev umešča na prvo mesto po obremenjenosti enot v državi.

Novo vozilo so financirali iz različnih virov, prispevali sta tako RS Slovenija kot tudi ustanoviteljica, mestna občina Kranj, ki sicer prispeva glavnino sredstev za samo delovanje enote, v kateri razpolagajo z 12 tovornimi vozili, dvema terenskima, dvema osebnima in štirimi kombiniranimi vozili ter z dvema čolnoma.

Novo vozilo je zgrajeno po standardih najnovejše tehnologije podjetja Rosenbauer. Že sam naziv vozila pove, da je to vozilo za posredovanje ob tehničnih intervencijah, in sicer:
•    REŠEVANJE OB PROMETNIH NESREČAH – v vozilu je nameščena najsodobnejša oprema za reševanje ob prometnih nesrečah, ki je trenutno na tržišču. V vozilu je dovolj opreme, da lahko hkrati delujejo tudi na dveh deloviščih, na katerih je potreben večji tehnični poseg za hkratno reševanje ukleščenih in poškodovanih oseb.
•    REŠEVANJE NA VODI – za potrebe reševanja na vodi sta v vozilu dve suhi obleki za reševanje na vodi, ter reševalna deska HANSABOARD s pripadajočimi dodatki.
•    REŠEVANJE IZ VIŠIN IN GLOBIN – za reševanje iz višin in globin poleg avtodvigala, vozilo vsebuje še komplet vrvne tehnike ter prenosno trinožno stojalo za razna reševanje iz jaškov, lukenj …
•    PRVO POMOČ – v vozilu se nahaja vsa oprema prve pomoči, s pomočjo katere lahko popolnoma oskrbijo in imobilizirajo poškodovanca.
•    GAŠENJE ZAČETNIH POŽAROV NA PROMETNIH SREDSTVIH – gasilna sredstva, ki se uporabljajo ob posredovanjih ob prometnih nesrečah, za primer vžiga vozila zaradi pregretja, iskre …
•    OSTALE TEHNIČNE INTERVENCIJE (DVIG BREMEN, TESNENJE IZTEKANJ…) – med drugo opremo pa so v vozilu še različne vrste motornih žag, oprema za dvig bremen (dvižni program), oprema za tesnjenje (tesnilni program), razna ročna orodja, oprema za dvig vozil, oprema za stabilizacijo ob raznih porušitvah, lestve, električno orodje, oprema za izvajanje prenosne razsvetljave.