Novice

6. september, 2012
Kranjske Lisičke najboljše v softballu v Evropi
Župan Mohor Bogataj je 5. septembra 2012 sprejel članice in člane ekipe softballske ekipe Lisičke. V začetku avgusta 20122 so se udeležili evropskega klubskega prvenstva, ki je potekalo v Pardubicah na Češkem, in postali evropski prvaki v softball slowpitchu.
 
Softballska ekipa Lisičke je s treningi začela leta 1999, deluje pa v okviru baseballskega kluba Kranjski lisjaki. Na državnem prvenstvu so prvič nastopili 2004, pred tem jih je pestilo pomanjkanje igralk. Ekipa je mešana, šteje sedem deklet in sedem fantov
Na letošnjem evropskem prvenstvu jim je v kategoriji osmih ekip, ki so prišle iz sedmih držav, v petih tekmovalnih dneh uspelo nanizati sedem zmag in le en poraz. Od vseh zmag jim največ pomenita zadnji dve, ko so tekme dobili proti trikratnemu evropskemu prvaku, moštvu Chromies iz Anglije. Ponosni so na prigarani naziv evropskih prvakov, ki je dosežek tako v ekipnem kot reprezentančnem merilu, saj je Slovenija postala prva evropska neotoška država, ki ima ekipo državnih prvakov v tem športu. Pred tem so večino zmag odnesli Angleži, le enkrat Irci.
S tem rezultatom so si Lisičke zagotovile nastop na naslednjem evropskem prvenstvu in se bodo potrudili naslov zadržati tudi naslednje leto. Ekipa iz Kranja je najuspešnejša slovenska ekipa v tem športu, saj so domov prinesli pokal, so pa tudi edini, ki se jim je v tej kategoriji uspelo uvrstiti v finale. Doslej je to poizkušalo že več slovenskih ekip, najboljši uspeh pa je bil četrto mesto. Ekipa Lisičke ima osem igralcev v slovenski reprezentanci, ki je lani na evropske prvenstvu osvojila drugo mesto.
Župan Mohor Bogataj jim je za doseženo zlato medaljo čestital in dejal, da zelo razveselijo vsi dobri rezultati kranjskih športnikov. Ob dejstvu, da so premagali dosedanje evropske prvake Angleže, verjame, da so zelo kakovostna ekipa. Zaželel jim je, naj jim bo letošnji uspeh vzpodbuda za nadaljnje nastope na evropskih in svetovnih prvenstvih.  
V pogovoru so softbollisti še povedali, da pri nas šport ni še toliko uveljavljen kot v državah, kjer ima tradicijo že baseball. V Angliji je registriranih, denimo, 6000 igralcev in 15 lig , v Sloveniji 100 igralcev, igra ga pa šest do osem ekip. Softball (in podobno baseball) so označili za šport z zelo veliko pravili, podobno kot šah. Sicer pa je to prijazen šport, zanimiv tudi za rekreativce, so še povedali.
 
 

Članice in člani softballske ekipe Lisičke z županom Mohorjem Bogatajem