Novice

31. avgust, 2012
Slovenci iz Banja Luke v Kranju

V Kranju se mudijo člani društva Slovencev Triglav iz Banja Luke, ki sta jih danes dopoldne (31. avgusta 2012) sprejela župan Mohor Bogataj in podžupanja Nada Mihajlović. Danes zvečer ob 19. uri se v Mestni Knjižnici Kranj odpira razstava o življenju izseljenih Slovencev v Banja Luki, sledil pa bo še pogovor na to temo. Društvo je izdalo tudi obsežen zbornik (Od prednikov do potomcev – Slovenci v Slatini in Banja Luki 1923-2008) o usodah Slovencev, ki so bili v 20. stoletju primorani poiskati drugo domovino.

 

Društvo Slovencev Triglav je pred dvema letoma navezalo stike s Fotografskim društvom Janez Puhar, ko so imeli v Banja Luki klubsko fotografsko razstavo v galeriji Banskih dvorov. Ker je Kranj pobrateno mesto z Banja Luko, so izrazili željo, da v Kranju o zborniku predstavijo in pripravijo dokumentarno razstavo. Tako so se povezali s kranjsko knjižnico. Razstavo bo odprla podžupanja Nada Mihajlović.

Rojaki iz Banja Luke si bodo ogledali znamenitosti Kranja in se v soboto, 1. septembra 2012, odpravili še na ogled Mojstrane, slapa Peričnik in doline Vrata.