Novice

14. november, 2013
Okrogla obletnica Društva za podvodne dejavnosti Kranj

Društvo za podvodne dejavnosti Kranj praznuje 40. obletnico ustanovitve. Ob tej priložnosti bo v ponedeljek, 18. novembra 2013, ob 17. uri v avli Mestne občine Kranj odprtje razstave fotografij iz potapljaškega življenja, dogodivščin in podvodnega sveta ter razstave potapljaške opreme. V četrtek, 21. novembra 2013, ob 17. uri pa bo v prostorih občine slavnostna prireditev.

 

Društvo je bilo ustavljeno februarja 1973, prve aktivnosti okoli ustanovitve društva pa so potekale že leta 1972. Dolga leta (od pomladi 1975) so imeli prostore na Koroški cesti 25a, ki pa so jih v začetku devetdesetih let porušili. Od takrat imajo prostore v nekdanji učilnici civilne zaščite v kleti vrtca Janina. Društvo združuje navdušence za različne podvodne dejavnosti, kot so športno potapljanje, potapljanje na vdih (dah), podvodni ribolov, podvodna fotografija, hitrostno plavanje in orientacija. Prvi potapljaški tečaj je bil organiziran že leta 1974, eden izmed prvih tečajnikov pa je še danes aktivni član društva.

 

Od leta 1978 (po nekaterih podatkih celo od leta 1975) prirejajo tekmovanje – plavanje po Savi. Sprva je bilo to polvojaško tekmovanje, sestavljeno iz plavanja, streljanja (včasih z zračno puško, včasih z vojaško pištolo) in reševalnih veščin (prečenje reke). Plavanje je potekalo od Majdičeve elektrarne v Kranju do Dragočajne. Po nastanku jezera za hidroelektrarno Mavčiče (1986) so izgubili poligon za reševalne veščine, po letu 1990 pa so opustili tudi streljanje. Potek tekmovalne proge se je z leti spreminjal, in sicer:

- Bohinjska Bela – Ribno,
- Zasip (pod jezom hidroelektrarne Moste pri Žirovnici) – most na Lancovem pod Radovljico,
- Zasip – most pri Globokem (pri Podvinu),
- most na Posavcu – Struževo,
- most pri Šobcu – most na Posavcu,
- most na Posavcu – Struževo.


Tradicionalno je spust potekal na dan borca (4. julij), po ukinitvi praznika pa na prvo soboto v juliju. V letu 2013 je potekal že 35. spust po Savi, na 13. spustu se zaradi vojne ni plavalo, bil pa je organiziran.

Že vrsto let se Društvo za podvodne dejavnosti Kranj udeležuje čistilnih akcij, predvsem akcije »Očistimo Kranj, Kranj ni več usran«. Pomagali so tudi pri čiščenju Kranjskih rovov, ki so v zadnjih leti postali prava turistična atrakcija. Na Glavnem trgu v Kranju so se potopili v protipožarno cisterno, januarja leta 2008 in 2009 pa so se potapljali tudi na Krvavcu.

 

V društvu volontersko delujejo usposobljeni in pooblaščeni inštruktorji, ki zagotavljajo kakovostno izvajanje tečajev potapljanja. S stalnim in kakovostnim izobraževanjem članov Društvo za podvodne dejavnosti Kranj uresničuje svoje poslanstvo, to je skrb za varno potapljanje. Društvo je neprofitna organizacija s statusom organizacije posebnega pomena, saj v sklopu društva deluje tudi enota podvodne reševalne službe. Ta enota je del sestave civilne zaščite Mestne občine Kranj in sodeluje pri reševanju ljudi in premoženja v primeru nesreč ter pri drugih nepredvidenih dogodkih. Že vrsto let uspešno sodelujejo tudi z jamarji, vodniki reševalnih psov, taborniki, gasilci in ostalimi klubi in enotami civilne zaščite na območju mestne občine Kranj.

 

Na prireditve ob praznovanju 40. obletnice ustanovitve so vabljeni vsi sedanji in bivši člani društva ter vsi ljubitelji podvodnega sveta. Ob tej priložnosti bodo v društvu podelili tudi zahvale in plakete.