Novice

26. november, 2014
RECIMO NE NASILJU NAD ŽENSKAMI

Nasilje nad ženskami je še vedno eden izmed velikih problemov sodobne družbe. V dneh med 25. novembrom in 10. decembrom potekajo številne akcije, s katerimi se ozavešča o problematiki nasilja nad ženskami. Belo pentljo, ki sporoča, da tisti, ki jo nosi, nasilja ne povzroča, ga ne spregleda, ga ne spodbuja, ob nasilju primerno ukrepa, proti nasilju govori in deluje, si je pripel tudi župan Mestne občine Kranj Boštjan Trilar.

 

Organizacija združenih narodov je 25. november razglasila za mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami v spomin na sestre Mirabal, ki so bile brutalno umorjene v času Trujillove diktature v Dominikanski republiki. S 25. novembrom se začenja tudi 16-dnevna akcija proti nasilju nad ženskami, ki se zaključi z 10. decembrom, svetovnim dnevom človekovih pravic. Posameznik, ki želi javno pokazati, da se zavzema za boj proti nasilju nad ženskami, si v tem času pripne belo pentljo.


V Sloveniji bele pentlje delijo predvsem nevladne organizacije, ki delujejo na področju pomoči žrtvam nasilja. Na Gorenjskem o nasilju nad ženskami ozaveščajo v Društvu za pomoč ženskam in otrokom žrtvam nasilja, Varni hiši Gorenjske. Članice društva so v sredo, 26. novembra 2014, bele pentlje delile tudi zaposlenim na kranjski občini. Kot je povedala vodja Varne hiše Gorenjske mag. Vilma Regovc, poleg belih pentelj delijo srca s pozitivnimi mislimi ali nalogo, ki posameznika spodbudi k dobremu delu. Predstavnice Varne hiše Gorenjske so omogočile tudi meritev srčnega odtisa, s katerimi se lahko ugotovi, kakšen odtis posameznik pušča na ljudeh.


Belo pentljo si je pripel tudi župan Mestne občine Kranj Boštjan Trilar in ob tem povedal: »O nasilju je potrebno govoriti. V primeru, ko nasilje vidimo, ga čutimo, je naša osebna odgovornost, da to povemo. Nasilje se v veliki meri dogaja, ker ljudje o njem molčijo.« Zaključil je s spodbudnimi besedam: »Bodite srečni, mislite pozitivno in opozarjajte na nasilje.«

 

 

Župan Mestne občine Kranj Boštjan Trilar pri izbiranju pozitivne misli

 

 

Zaposlene na Mestni občini Kranj ob dnevih boja proti nasilju nad ženskami