Novice

21. november, 2016
Kranjski vrtci praznujejo

Kranjski vrtci letos praznujejo 50 letnico obstoja. Začetki prvega organiziranega varstva otrok v Kranju in okolici segajo daleč v zgodovino, v povojno leto 1947. Letos s ponosom praznujejo častitljivi jubilej; 50 let združitve šestih samostojnih vrtcev Vzgojno varstvenega zavoda Kranj, ki se je kasneje preimenoval v Kranjske vrtce.

Skozi celo leto 2016 potekajo številni dogodki, največ pa se jih bo izvedlo v mesecu novembru in decembru.

Dejavnosti se prepletajo skozi slovensko ljudsko izročilo; od ličkanja koruze, pletenje košar, oblikovanje gline, zbiranje starih predmetov, pravljic, pesmi, obujanje različnih otroških iger, ki so se jih igrali nekoč, ogledavanja in komentiranje različnih fotografij, filmov, pričevanja predstavnikov starejše generacije…

V dobrem sodelovanju z lokalno skupnostjo – posamezne KS, glede na lokacijo, kjer se nahajajo posamezne enote, do vključevanje dedkov, babic in staršev v neposredno vzgojno-izobraževalno delo.

V posameznih enotah bodo oz. so že pripravili razstave ob praznovanju 50 letnice Kranjskih vrtcev
V vsaki enoti bodo na svojevrsten način obeležili poseben dan, ko vrtec praznuje in je vrhunec vseh dogajanj. V načrtovanje so poleg strokovnega in drugega kadra /tehnični kadre- hišniki, kuharice../svetovalni delavci… vključeni tudi otroci npr: skupni izlet, pohod z lučko, gledališka predstava, glasbena pravljica, čajanka, igramo se skupaj z dedki in babicami, pihanje svečk, izdelajmo torto za naš vrtec …

Sodelovali bodo tudi zunanji kulturni delavci pesnica Anja, Štefan, čarovnik Grega, baletna skupina z Bleda…

Ob tem smo izdali publikacijo Začelo se je pred 50 leti, ki jo bo deležen vsak obiskovalec slavnostne prireditve, kije bila v Prešernovem gledališču minulu četrtek, 17. novembra 2016. Slavnostna govornika sta bila župan Mestne občine Kranj Boštjan Trilar in ravnateljica Kranjskih vrtcev Irena Pavc. Kulturni program so pripravili delavci vrtca skupaj z otroki. Ob tej priložnosti smo izdali tudi zbornik Otroške roke tkejo vezi s preteklostjo.