Novice

14. junij, 2012
V gosteh mladinski cirkus Tijdgeest iz Nizozemske

Osnovna šola Franceta Prešerna v sodelovanju z Mestno občino Kranj pripravlja obisk mednarodnega otroškega in mladinskega cirkusa Tijdgeest iz Nizozemske. Cirkus bo gostoval v Kranju od 17. do 20. junija 2012.

Prispeli bodo 16. junija, ko bodo postavljali šotor. Z delavnicami pa bodo začeli 17. junija. Zadnja delavnica bo v sredo, 20. junija, popoldne. Prireditveni šotor bo postavljen na travniku pred Osnovno šolo Franceta Prešerna Kranj.

 

Cirkus ni klasičen cirkus. Je socialno-kulturni projekt, ki cirkus uporablja kot orodje za delo z otroki in mladostniki. Cirkus sestavlja sedem učencev, trije učitelji in prijazna psička Pipa z ene od šol v okolici Nizozemskega mesta Enschede. Otroci so del socialo-kulturnega projekta šole. S sodelovanjem v cirkusu, ki ga vodi eden od učiteljev šole, se učijo socialnih veščin in se tako vračajo v družbo. Na nek način je to njihova zadnja možnost, da se vrnejo.

 

Njegova posebnost je v tem, da na gostovanjih v svoj program vključijo lokalne otroke in mlade. Brezplačne delavnice za otroke in mladostnike iz vse lokalne skupnosti, pa tudi ostale obiskovalce, bodo potekale dvakrat na dan, dopoldne od 10. do 12. ure za šolske otroke in vrtce, od 16. do 18. ure pa za vse ostale . Mladi udeleženci cirkusa jih bodo učili cirkuških veščin, kot so žongliranje s keglji in žogicami, diabolo, hoja po vrvi, hoja na hoduljah, hoja po veliki žogi, vožnja na monociklu. Mladi iz lokalne skupnosti bodo hkrati spoznali druge mlade z različnimi kulturnimi ozadji, njihov način življenja, vadili angleški jezik, sklenili nova prijateljstva.

 

Ob koncu gostovanja bodo mladi pripravili predstavo za starše in prijatelje, ki bo brezplačna za obiskovalce. Dopoldne bodo sodelovali z vrtci in šolami Mestne občine Kranj.